ÇAYKUR işçileri eylemde: Çay üreticisi özel tüccarın kapısına mahkûm

ÇAYKUR işçileri ile çay üreticileri Rize'de toplandı. Yaşadıkları sorunları açıklayan emekçiler kadro, ücret ve devlet desteği gibi taleplerini sıraladı.

Google Haberlere Abone ol

Gençağa Karafazlı
RİZE- Her yıl zarar açıklayan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde (ÇAYKUR) çalışan mevsimlik işçiler, sorunlarını yetkililere iletmek için Rize 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya geldi. Eyleme bazı sivil toplum kuruluşu ve çeşitli siyasi parti temsilcileri ile Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ile çay üreticileri katıldı. Eylem öncesi çevreye birçok polis getirildi.

ÇAYKUR mevsimlik işçileri adına basın açıklaması yapan Sevim Lokumcu, yaşadıkları sorunları anlattı. Lokumcu, 'tüm mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin kadroya alınması, ÇAYKUR işçisinin sekiz yıllık kayıplarının karşılanması, ücretlerin kamudaki diğer işyerlerinde kadrolu çalışan işçilerle aynı seviyeye çıkarılması' taleplerini sıraladı.

'İŞSİZ KALDIK, AÇ KALDIK'

7/24 mesai yapan emekçilerin sesini duyurmak için alanlara çıktıklarını belirten Lokumcu, "Çalışma hayatımız sezonluk ama yaşamın şartlarını omuzlarımızda yıllardır taşıyoruz. ÇAYKUR işçileri olarak ülke tarımına ve ekonomisine katma değerler katıyoruz ancak son 4 yılda en fazla 5 buçuk ay çalıştırılıyoruz geri kalan süre boyunca işsiz kaldık, aç kaldık" dedi.

Lokumcu konuşmasında yetkililere duyurdukları taleplerini şöyle dile getirdi;

“🔸ÇAYKUR'un yetkili sendikasının almış olduğu aidatların işçiden emekçiden yana kullanmalarını talep ediyoruz.
🔸Yıllar içerisinde de hak ettiğimiz vasıfları elimizden alan sözleşmeyi vicdanımız kabul etmiyor. Çalıştığımız yıllar içerisinde sigorta fonunda biriken paralar işsiz kaldığımız dönemlerde bizlere ödensin.
🔸Aldığımız ücret ve ikramiyelerden yüksek vergiler kesilmesin. Vergide adalet istiyoruz. İnsanca yaşamak, insanca çalışmak istiyoruz.
🔸Mevsimlik işçilerin bir an önce kadroya alınmasını istiyoruz. Haklarımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

'ZAMLA YATİYOR ZAMLA KALKIYORUZ'

Çay üreticileri adına konuşma yapan Murat Yılmaz, her gece zamla yatıp sabah zamla uyandıklarını, çay üreticilerinin çok zor koşullarda yaşam sürdürdüğünü dile getirdi.

Yılmaz, “Bugün çay bahçemize kullandığımız gübre ateş pahasında bir fiyatla satılıyor. Mazota her gün yeni zam yapılıyor bizlerin bu fiyatlarla çay tarımı yapması mümkün değil. Tüm bunların yanı sıra ÇAYKUR uyguladığı kota ve kontenjan nedeniyle çay üreticisini özel tüccarın kapısına mahkûm ediyor. Tüccar ise devletin verdiği fiyatın altında bizlerden çay alıyor" ifadelerini kullandı.

Yılmaz konuşmasında, hükümetin üreticiye gübre desteği vermesi, kota ve kontenjanın kaldırılması, çayın tamamının ÇAYKUR tarafından alınması, çayda taban fiyatı belirlenmesi ve gübrede katma değer vergisinin sıfırlanması, çay üreticisine maddi destek verilmesi çağrısında bulundu.

'VATANSEVERSENİZ İŞÇİLERİN KADRO HAKKINI SAVUNUN'

DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası'nın bu eylem öncesi provakatif açıklamalar yaparak ÇAYKUR işçilerinin ve çay üreticilerinin sorunlarını yetkililere iletmesini engellemeye çalıştığını ifade ederek şunları söyledi;

“Dün gece Öz Gıda-İş Sendikası, ÇAYKUR işçileri ve çay üreticisi vatandaşların sorunlarını dile getirmesini engellemek mücadelelerini kırmak için elinden geleni arda bırakmadı. Tüm bunlara rağmen sorunlarını dile getiren çay işçileri ve çay üreticilerinin mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz. ÇAYKUR işçileri ve çay üreticilerinin hak alma mücadelesinde onları yalnız bırakmayacağız.”

Öz Gıda-İş Sendikası'nın işçilerin birliğini bozmaya çalıştığını söyleyen Aslan, "Öz Gıda-İş Sendikası vatanseverse ÇAYKUR işçilerinin kadroya alınma taleplerine sahip çıksın. Tüm engellemelere rağmen gerçekleşen bu eylemle kimlerin vatansever kimlerin emekçiden yana olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Vatandaşlar ellerinde, "Çayda taban fiyatı belirlensin", "Çay üreticisi tüccarın eline bırakılmasın", "Zamlar geri alınsın" dövizleri taşıdı. Eylem, katılanların “Çayda sömürüye son” sloganlarıyla sona erdi.

Etiketler rize çaykur