Çavuşoğlu'nun KKTC ziyareti: 'Çözüm' tartışmaları sürüyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün KKTC'de resmi ziyaretlerine başlaması öngörülüyor. Çavuşoğlu'nun görüşmeleri ve beşli zirve öncesinde ise Rum tarafında muhalefet partileri, iki toplumlu federal çözüm dışında fikirlerin gündeme gelmesi durumunda Kıbrıs'ın 'nihai bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini' savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1-2 Şubat tarihlerinde KKTC’yi ziyaret edecek. Bu resmi ziyaret çerçevesinde Çavuşoğlu, Kıbrıslı Türklerin yeni liderliği ve hükümetle ilgili bir dizi önemli konuyu ele alacak.

Çavuşoğlu’nun KKTC’deki temasları ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde hazırlıkları süren gayriresmî beşli toplantı Rum tarafındaysa tedirginliğe neden oldu. Kıbrıslı Rumlar, önümüzdeki süreçte Kıbrıs sorunu bağlamında gündeme gelmesi olası olan gelişmeleri 'endişe verici' olarak nitelendiriyor.

RUM MUHALEFETİ ENDİŞELİ

Çavuşoğlu’nun KKTC ziyareti öncesinde, Lefkoşa’nın güneyinde muhalefet partileri Kıbrıs sorunundaki gidişatla ilgili tedirginliğini Rum kamuoyu ile paylaştı. Çavuşoğlu’nun Kıbrıs Türk liderliğiyle gayriresmî toplantıda bir araya gelmesine, Rum muhalefeti 'tehlikelerle dolu bir macera' gözüyle bakıyor.

Ana muhalefet partisi AKEL, geçtiğimiz saatlerde konuyla ilgili yeni mesajlar verdi. İlke bazında AKEL, Rum tarafının beşli gayriresmî zirveye katılması fikrine karşı çıkmıyor. Ancak, Muhalefet partisinden yetkililer, toplantıda iki kesimli, iki toplumlu federal çözüm dışındaki fikirlerin gündeme gelmesi durumunda Kıbrıs'ın 'nihai bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği' görüşünde. AKEL, bu konu hakkında yakın zamanda gerek Türk tarafının gerekse de Rum liderliğinin kafa karıştıran mesajlar verdiğini savunuyor. 

Ana muhalefet partisinin söz konusu tedirginliğini, Rum siyaset sahnesinin üçüncü büyük partisi DİKO da paylaşıyor. DİKO lideri Nikolas Papadopoulos, konu ile ilgili olarak Rum medyasına verdiği son mülakatta iki noktanın altını çizdi. Papadopoulos, beşli zirvede federasyon tezi dışındaki 'tehlikeli tezlerin' gündeme gelebileceği uyarısında bulundu. DİKO lideri ayrıca, beşli toplantıda Rum tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti kisvesiyle değil toplum olarak temsil edileceği uyarısında da bulundu. Bu şekilde Türkiye’nin uzun zamandan beri dillendirdiği “Kıbrıs Cumhuriyeti pratikte 1963 yılında son buldu” tezi zemin kazanacak.

ÇAVUŞOĞLU'NUN GÜNDEMİ

Rumların tedirgin bir ruh haliyle Kıbrıs sorunundaki yeni gelişmeleri beklediği bir süreçte, Çavuşoğlu KKTC’de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve yeni kurulan üçlü koalisyon azınlık temsilcileriyle bir araya gelecek. Çavuşoğlu’nun Türk tarafıyla temaslarında iki konunun gündemde olması bekleniyor: Kıbrıs sorunu için gerçekleştirilecek olan beşli toplantı ve Doğu Akdeniz için önerilen zirve.

Ankara ile Kıbrıs Türk tarafının masaya “Kıbrıs sorununun çözüm zemini değişmeli” teziyle katılması bekleniyor. Ankara ayrıca, Doğu Akdeniz zirvesi için de Kıbrıslı Türklerin ayrı olarak temsil edileceği bir format öneriyor. Bu arada, Çavuşoğlu’nun adaya ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının iki ayrı, eşit, egemen devlet tezini tekrarladı.