Çavuşoğlu'ndan Pompeo'nun iddialarına yanıt: Gerçek dışı bilgiler, abartı var

ABD'li eski mevkidaşı Pompeo'nun anı kitabında yer alan iddialara ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Diplomatik dil ile söylüyorum, siz buna 'yalan' da diyebilirsiniz, abartı var, çifte standart var" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li eski mevkidaşı Mike Pompeo'nun anı kitabında yer alan Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkin iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu. Pompeo'nun iddialarının 'gerçek dışı, abartı ve çifte standart' olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Eski mevkidaşımız bu kitabı başkanlık adaylığının kampanyasını başlatmak için yazmıştır, öyle düşünüyorum. Gerçek dışı bilgiler var. Diplomatik dil ile söylüyorum, siz buna 'yalan' da diyebilirsiniz, abartı var, çifte standart var" dedi. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türk ordusunun DEAŞ'ı yenme kapasitesi olmadığını gördük demesi ibretlik. DEAŞ'a karşı göğüs göğüse mücadele eden tek NATO ordusu, Türk ordusu. Biz Suriye'de DEAŞ'lı teröristleri elemine ederken, Suriye'nin kuzeyini temizlerken, ABD, Pompeo döneminde YPG/PKK ile birlikte DEAŞ'lıları otobüs ve uçaklara bindirerek Afganistan'a gönderdiler. Bugün Afganistan'daki terör saldırılarının müsebbibi de bunlar. Türk ordusunun kapasitesini herkes gördü. NATO'da en büyük ikinci güç olan Türk ordusunun gücünü herkes gördü.

Diğer yandan, 2019'da İstanbul'daki görüşmede Pompeo'nun yanındaydım. Biz onların belgesinin müzakere edilemez bulduk, daha sonra yeni belgeyle müzakere ettik. Bu ortak açıklamanın yükümlülüklerini yerine getirmediler, dürüst olmadıklarını gösterdiler. Cumhurbaşkanımız ile Pence arasında baş başa bir görüşme gerçekleştirildi. Pompeo'nun bu sürede canının sıkıldığını gördük. Protokol gereği liderler içeri gitmenin doğru olmayacağını söyledim." (HABER MERKEZİ)