Pompeo: Erdoğan ile Pence görüşürken kilitli kapıyı kırmaya çalıştım

Erdoğan ile Pence arasında 2019 yılında gerçekleştirilen görüşmenin detaylarını yazan Pompeo, "Erdoğan ile Pence'in buluştuğu odanın kapısını iterek açmaya çalıştım" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski başkanı Donald Trump döneminde dışişleri bakanı ve CIA direktörü olarak görev yapan Mike Pompeo, anı kitabında, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin başkan yardımcısı Mike Pence arasında yapılan görüşmenin detaylarını yazdı. Erdoğan ile Pence arasındaki görüşme uzayınca Beştepe'de kilitli bir kapıyı kırmaya çalıştığını anlatan Pompeo, "Erdoğan ile Pence'in buluştuğu odanın kapısını iterek açmaya çalıştım" ifadelerini kullandı.

O dönem Trump, Suriye'den çekilme emri vermiş ve Türkiye, Suriye'nin kuzeyine Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştı. Pence ile Erdoğan, Ekim 2019'da Ankara'da bir araya gelmiş ve heyetler operasyonun durumuna ilişkin bir anlaşmaya varmıştı. Buna göre Ankara, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yaklaşık 30 kilometre güneye çekilmesi durumunda operasyonun durdurulacağını açıklamıştı. Görüşmenin ardından işe Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Operasyona ara veriyoruz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes meşru iki taraf arasında olur" demişti.

'KAPIYI KIRACAĞIMIZI SÖYLEDİM'

Erdoğan'ın, Pence ile 'birkaç dakika baş başa görüşmek istediğini' ancak görüşmenin 'beklenenden uzun sürdüğünü' aktaran Pompeo, şöyle yazdı: "Erdoğan, Pence ile ‘birkaç dakika’ baş başa görüşmek istedi. Yaklaşık yarım saat sonra ev sahiplerimize başkan yardımcısını görmem gerektiğini söyledim. Nafile. Yirmi dakika daha geçti ve artık kararlıydım. İzin almadan koridorda yürüdüm ve Erdoğan ile Pence'in buluştuğu odanın kapısını iterek açmaya çalıştım. Kilitliydi. Bunun üzerine muhatabıma kapıyı kıracağımızı söyledim."

'15 TEMMUZ VİDEOSUNUN İZLETİLMESİNDEN ENDİŞE DUYDUM'

CIA direktörü olarak 2017 yılında Türkiye'yi ilk kez ziyaret ettiğinde kendisine 'zorla izlettirilen' 3 saatlik 15 Temmuz darbe girişimi videosunun, Pence'e de izlettiriliyor olmasından 'endişe duyduğunu' belirten Pompeo, "Video o kadar uzun ve çirkindi ki, onu bir akıl sağlığı sorunu olarak gördüm" diyerek devam etti.

'BU KADAR HIZLI PATLAYAN BİR ÖFKE GÖRMEMİŞTİM'

Pompeo ayrıca, 2017'de Beyaz Saray'da SDG ile işbirliği tercihini söylediklerinde İbrahim Kalın ve Hakan Fidan'ın öfkesini aktardı. Pompeo, Pentagon'un Türkiye'nin IŞİD'i yenmek için 'yeterli gücü olduğunu düşünmediğini', bu nedenle SDG'yle işbirliğini yapmayı seçtiklerini ifade etti. “Erdoğan ve MİT Başkanı Hakan Fidan, SDG'nin PKK'den hiçbir farkı olmadığını vurgulamak için beni defalarca aradı. ABD'nin SDG'yi desteklemesinin Türkiye ile ilişkilerini bozacağını iddia ettiler" diye yazan Pompeo, Washington yönetiminin IŞİD'e karşı SDG ile hareket etme kararını bildirdikleri anı anlattı.

Fidan ile Kalın'ın 'öfkelendiğini' aktaran Pompeo, “Bir odada hiç bu kadar hızlı patlayan bir öfke görmemiştim. (Cumhurbaşkanı Başdanışmanı) İbrahim Kalın ile Fidan bağırıp çağırdı ve ardından hızla odadan çıktı. İlişkiler için harika bir an değildi" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)