Çavuşoğlu: Ukrayna ile Rusya temel konularda anlaşmaya yakın

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin arabuluculuk girişimlerine dair değerlendirmesinde Rusya ile Ukrayna'nın temel konularda anlaşmaya yaklaştığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna'nın temel konularda anlaşmaya yakın olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Savaşın sona ermesi için büyük çaba sarf ediyoruz. Taraflar temel konularda anlaşmaya yakın" dedi.

AK Parti Antalya İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan Çavuşoğlu, Ukrayna ile Rusya arasındaki diplomasi temposunun artarak devam ettiğini belirtirken, 'Rusya ile ilişkilerin Ukrayna'nın hakkının savunulmasına engel olmadığını' söyledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

'RUSYA İLE İLİŞKİLER HAKKI HUKUKU SAVUNMAMIZA ENGEL DEĞİL'

"Biz bu krizin başından itibaren ilkeli bir tutum sergiledik. Rusya ile birçok alanda ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler hakkı hukuku savunmamıza engel olmadı. Ukrayna ile de çok yakın ilişkiler geliştirdik. Savaşın sona ermesi için büyük çaba içindeyiz. Ukrayna Rusya krizinde barış için çalışıyoruz. Ortada büyük bir yangın var. Yangını söndüremezsek herkesi etkileyecek."

'UKRAYNA TÜRKİYE'NİN GARANTÖR OLMASINI İSTİYOR'

"Taraflar temel konularda anlaşmaya yakın. Ukrayna Türkiye'nin garantör olmasını istiyor."

"Rusya ve Ukrayna bize güveniyorsa ilkeli tavrımızdan dolayıdır."

'DİPLOMASİ KONUSUNDA MERKEZ KONUMUNDAYIZ'

"Diplomasi konusunda merkez konumundayız. Biz bu yola oyun kurucu olmak için çıktık. Biz her zaman oyunu da kuruyoruz oyunu da bozuyoruz. Tüm dünya ezber bozan diplomasimizi takdir ediyor."

"2014'te Kırım'ın ilhakına en büyük tepkiyi verdik. İmkan olduğunda Suriye ve Libya gibi zor konularda çalıştık.

Ukrayna ile çok yakınlaştık. Sıcak çatışma çıkmaması için çok uğraştık. Rusya ile ilişkilerimiz hakkı savunmamıza engel olmadı. Temel konularda anlaşma yakın. (DIŞ HABERLER)