Çavuşoğlu'ndan İsveç'e: Ya bu mayınlara kurban olurlar ya da anlaşmaya uyarlar

İsveç'te Erdoğan'ı hedef alan eyleme dava açılmamasının NATO sürecine etkisi sorulan Çavuşoğlu “Ya teröristlerin döşediği mayınlara kurban olacaklar ya da imzaladığımız anlaşmayı uygulayacaklar” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

13 Ocak'ta Lübnan'ı, 14 Ocak'ta Suriye'yi ziyaret eden Abdullahiyan, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la AK Parti Genel Merkezi'nde görüştü. 

Cumhurbaşkanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etti" ifadeleri kullanıldı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. 

ÇAVUŞOĞLU: FİRMALARIMIZ İRAN'DA BAZI SORUNLARLA KARŞILAŞYOR

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Çavuşoğlu, "Kardeşim Hüseyin'le görüşmemizde ticari ilişkilerden enerjiye, terörle mücadeleden bölgesel gelişmelere kadar çok önemli konuları değerlendirdik. İran Cumhurbaşkanı Sayın Reisi'nin ülkemize ertelenen ziyaretin gerçekleştirmek için bugün Cumhurbaşkanımızdan da talimat aldık, birlikte bu ziyaretin gerçekleşmesi için çalışacağız, hazırlıklarımız yapacağız" dedi.

Abdullahiyan'ın Erdoğan'la ve kendisiyle yaptığı görüşmelerden Türkiye-İran ilişkilerinin tüm boyutlarını değerlendirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltmek için atılacak adımları değerlendirdiklerini aktardı.

Çavuşoğlu, "İran tarafının da bazı önerileri oldu. Bunların üzerinde de birlikte çalışacağız. Karşılıklı yatırımların artması konusunda hemfikiriz. İran'da 200'e yakın firmamız var, yatırım yapıyorlar. Bazı sorunlarla da karşılaşıyorlar. Bu sorunların aşılması konusunda da her zaman iş birliği yapıyoruz. Bu konuları da ele aldık" ifadelerini kullandı.

'SORUNLAR VE İLETİŞİM KOPUKLUKLARININ GİDERİLMESİ İÇİN KARAR ALDIK'

İran'dan doğal gaz alımını artırmak için çalışmalarının olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Fakat geçen sene ve bu sene kış aylarında kesinti oldu, azalma oldu. Yani 30 milyar metreküpten 6 milyar metreküp kapasiteye düştük. Sonuç olarak teknik arıza varsa biz de bunların giderilmesi için katkı sağlamaya hazırız. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu kesintilerin sonlandırılması talebini, ricasını da Sayın Reisi'ye iletmesini istedi sevgili kardeşimden" dedi. 

"Farklı kurumlarımızın farklı konular var ve bazı sorunlar da olabiliyor ya da iletişim kopukluğu oluyor" diyen Çavuşoğlu, "Şu kararı aldık, bundan sonra herhangi bir mesele olduğu zaman ilgili kurumlardan arkadaşlarımız bir araya gelecek ve konuyu mutabakata bağlayarak gerekli adımları atacağız" şeklinde konuştu.

'KÜRT KARDEŞLERMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'

"Terörle mücadele" konusunun ortak gündem olduğunu belirten Mevlüt Çavuşoğlu, "Gerek Irak'ta, gerek Suriye'de, gerek İran'da, gerek Türkiye'de bizim Kürtlerle teröristleri ayırt edip, teröristlerle mücadele edip, Kürt kardeşlerimize de sahip çıkmamız gerekiyor. Suriye bağlamında da bu konuları değerlendirdik" ifadelerini kullandı.

Irak, Ukrayna, Afganistan ve Filistin'deki gelişmeleri de ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Komşu ve kardeş İran'la aynı fikirde olmak bizim için önemli" dedi.

Suriye konusunu geniş bir şekilde değerlendiklerini belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ GÜÇLÜ ŞEKİLDE DESTEKLİYORUZ'

"Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğü konusunda her zaman, Astana formatında da diğer uluslararası toplantılarda da bizim önceliğimizdir. Gerek İran, gerek Türkiye olarak, Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ama 11 yıldır devam eden bir savaş var. Çok kan aktı, zulümler var, sefalet var, çok sayıda yerinden edilmiş insan var. Astana formatında önemli adımlar attık ama sonuç odaklı adımların atılması lazım, kalıcı bir istikrar ve barış için."

'ÜÇLÜ GÖRÜŞMELERDEN SONRA İRAN'I BİLGİLENDİRDİK'

"Ve bu doğrultuda rejimle bir angajman başladı biliyorsunuz. İstihbarat kurumları düzeyinde görüşmelerden sonra Moskova'da, Rusya'nın kolaylaştırıcılığı ve ev sahipliğinde üçlü bir toplantı gerçekleştirdik, savunma bakanları ve istihbarat da katıldı. Önümüzdeki süreçte dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı yapılması da planlanıyor. Bu süreçte biz, bu toplantılar yapıldıktan sonra İran'ı da bilgilendirdik. Çünkü Astana formatında güçlü bir şekilde devam ediyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde İran'ın da bu sürece katkısının çok önemli olduğunu vurguladık. Bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız vurguladı. Önümüzdeki süreçte atılacak adımlar ve adımların netice getirmesi konusunda İran'la yakın iş birliği içinde çalışacağız."

'BATI'DAN ÜLKELERİN BİZİ BİR ARAYA GETİRMEYE ÇALIŞMASI BİZE HAKARETTİR'

"Türkiye-Irak-İran üçlü mekanizmasını da canlandırmamız gerektiğini dile getirdik. Özellikle Irak'la ilgili bölgesel sahiplenme önemli. Başka ülkelerin gelip de burada yönlendirmesiyle adım atmamıza gerek yok. Irak'ta bir sorun varsa, bu sorun bizim sorunumuzdur. İran'da bir sorun varsa, bu sorun bizim sorunumuzdur. Suriye'nin sorunu da bizim sorunumuzdur. Batı'dan oradan buradan ülkelerin gelip de ahkam keserek bizleri bir araya getirmeye çalışması aslında bize hakarettir. Biz Türkiye olarak bunları kendimize yediremiyoruz. İran'la da aynı düşündüğümüzü değerlendiriyorum."

ABDULLAHİYAN: ŞAM VE ANKARA ARASINDAKİ GÖRÜŞMELERDEN BÜYÜK MEMNUİYET DUYUYORUZ

Mevlüt Çavuşoğlu'nun ardından konuşan İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, heyetler arası ve ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da yaklaşık 90 dakika görüştüklerini aktaran Abdullahiyan, ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendirdiklerini dile getirdi.

Enerji, ticaret, turizm, kültürel ilişkiler ve çevre alanlarında iş birliklerini geliştirmeyi görüştüklerini belirten Abdullahiyan, "Birçok konuda hemfikiriz. Özellikle çözümün önünde engeller varsa bunları gidermeye odaklanmamız gerektiğini vurguladık. Terörle mücadele en üst düzeyde iş birliğine şahit olduğumuz bir alan. Ticari iş birliğimiz geliştirilmesine Sayın Çavuşoğlu da değindi. Ticari ilişkilerimiz iyi bir düzeyde olsa da iki ülkenin kapasitelerini uygun değil. Bu doğrultuda iki ülke arasında bir hedef belirlendi. Sayın Erdoğan da ticarette belirlenen hedefe ulaşmak için öneriler de bulundular" dedi.

"Bölgesel konularda Türk kardeşlerimizle her zaman düzenli bir şekilde istişarelerde bulunuyoruz, hemfikiriz" diyen Abdullahiyan, Türkiye ve Suriye hükümetleri arasındaki görüşmeler hakkında şunları söyledi:

"Şam ve Ankara arasındaki ilişkilerin değişime uğramasından da büyük memnuniyet duyuyoruz. İran İslam Cumhuriyeti'nin geçmişten beri bu doğrultuda gösterdiği çabanın sonuç verdiğini görmek bizi de memnun etmektedir. Ankara ve Şam arasındaki pozitif bir gelişmenin bölgemizin yararına olduğunu düşünüyoruz. İki ülkeyle yakın ilişkileri olan İran da bu amaca ulaşmak için elinden geleni yapacak."

ÇAVUŞOĞLU: RUSYA VE ABD SÖZÜNÜ TUTMADI

Bir gazetecinin Suriye ile görüşmelerden nasıl sonuç alınabileceğini ve Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini sorması üzerine Mevlüt Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

"Bu savaşın etkisiyle Suriye içinde teröristler açısından bulunmaz fırsat, boşluk oluştu. Teröristler özellikle Suriye'nin kuzeydoğusunda faaliyetlerini artırdı. Suriye'de PKK ve YPG'nin amacı belli. Bazı ülkelerin desteğiyle güçlenmeye çalışıyorlar ve Suriye'yi bölmek amacındalar. Bizim sınırımızda bir terör koridoru oluşturmak istediler. Önce DEAŞ daha sonra PKK oluşturmak istedi bu koridoru. Operasyonlarımızla bu koridoru önledik. Bulundukları bölgelerden bize saldırıyorlar, Suriyeli sivillere saldırıyorlar, oradaki azınlık halklarına yönelik baskıları, zulümleri var. Irak'ta da aynı şeyi yapıyorlar. Bu teröristlerin buradan temizlenmesi gerekiyor. Rusya ve ABD söz verdi. Kendileriyle mutabakata vardık, iki ülke de sözünde durmadı. Halen bu teröristler sınırlarımızın ötesinde. Teröre karşı hep birlikte mücadele etmemiz lazım. Suriye rejimiyle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde de terörle mücadele, Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğü, mültecilerin durumu geri dönmesi ve siyasi süreç... Kalıcı barış için siyasi sürecin işletilmesi gerekiyor."

Çavuşoğlu'na, İsveç'in başkenti Stockholm'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketinin, belediye önündeki bir direğe asıldığı eylemle ilgili soruşturma açılmaması kararının, İsveç'in NATO üyeliği sürecini nasıl etkileyeceği de soruldu.

Karara tepki gösteren Mevlüt Çavuşoğlu, "Savcılığın soruşturmaya gerek yoktur kararı son derece absürttür. Hepimiz hukukun üstünlüğünün ne demek olduğunu biliyoruz. Bu eylem bir kere kimler tarafından yapılıyor? Teröristler, terör propagandası ile birlikte yapıyor. İsveç'in bunlarla mücadele sözü var mı? Var. İfade özgürlüğünden bahsediyorlar. Bu saldırı, provokasyon ırkçılık içeriyor mu? Evet. Peki ırkçılık İsveç'te suç mu, değil mi onun cevabını versinler. Peki nefret suçu içeriyor mu? Evet içeriyor. Nefret suçu işlemek İsveç'te serbest mi, bunu cevabını versinler" dedi.

"Kimse bize yok İsveç'te ifade özgürlüğü var, dolayısıyla bu suç değildir diye bizi kandırmaya çalışmasın. Kimse bunu söylemesin" diyen Çavuşoğlu, "Bu ırkçı ve nefret suçu içeren bir eylemdir. Evrensel değerlere de karşıdır, uluslararası hukuka göre de suçtur. İsveç bu kelime oyunlarıyla bizi oyladığını düşünüyorsa kendisini aldattığını söyleyebilirim. Ya teröristlerin döşediği bu mayınlara kurban olacaklar ya da hepimizin güvenliğini düşünerek imzaladığımız anlaşmayı uygulayarak ileriye doğru yürüyeceğiz. Burada tercih İsveç'indir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)