Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü: İsveç daha yolun başında

Washington'da Antony Blinken'la bir araya gelen Çavuşoğlu ABD'ye F-16 alımının yanı sıra Suriye ve Kıbrıs çağrısı yaptı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için 'somut adımlar bekliyoruz' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la Washington'da yaptığı görüşme sona erdi.

Çavuşoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantılarını kurumsallaştırmak ve yılda en az iki kez toplanmak üzere ABD'ye teklifte bulunduklarını söyledi.

"F16 modernizasyonu ve yeni F16 alınması da gündemimizin önemli maddeleriydi" diyen Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle: 

YILLARDIR ÇÖZÜLEMEYEN KONULAR: ABD Dışişleri Bakanı'yla son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Aramızda yıllardır çözülemeyen konular var. Çözüm için tekliflerimiz oldu. F-16 alımı önemli maddelerimizdendi, Biden yönetimi ve Kongre ile işlettiği süreçle ilgili önemli bilgiler aldık.

YÖNETİM KARARLIYSA KONGREDEKİ ENGELİ AŞABİLİR: Türkiye'ye F-16 satışının NATO'nun çıkarına olduğu konusunda hemfikiriz. ABD yönetimi güçlü duruş sergilerse F-16 konusu çözülür. Yönetim kararlıysa Kongre'deki engellemeyi aşabilir.

F-16 TALEBİ: Türkiye’nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bağlantılı olmadığını, ABD Kongresinin bunları bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz. Üçlü mutabakatın hayata geçirilmesi gerekiyor.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA: İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini ele aldık. Biz Türkiye olarak bugüne kadar atılan adımları olumlu karşıladık. İsveç şu an için yolun başında bulunuyor. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için üçlü bir ahidname imzaladık burada hangi adımların atılacağı belli. 

DAHA YAPILMASI GEREKENLER VAR: Somut adımlar bekliyoruz, İsveç daha yolun başında. İsveç ve Finlandiya'nın yaptıklarını inkar etmiyoruz ancak yapılması gerekenler var.  

SURİYE'DE TUTULMAYAN SÖZLER GÜVEN ZEDELEDİ: ABD'nin Suriye'deki siyasi sürece daha fazla önem vermesi gerekiyor. Suriye konusunda tutulmayan sözler güvenimizi zedelemiştir. YPG/PKK'ya silah desteğinin sonlandırılmasını gerektiğini söyledik.

DOĞU AKDENİZ'DE DENGELİ OLMA ÇAĞIRISI: ABD Doğu Akdeniz'deki denge politikasını bozdu. Kıbrıs'ta ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ABD'yi dengeli olmaya çağırıyoruz. (HABER MERKEZİ)