Çanakkale'deki yangın elektrik direğinden mi çıktı?

Çanakkale'de yangının başladığı yer olan Damyeri’nde yaşayanlar, yangının anız yakma nedeniyle değil elektrik direğindeki kaçaktan çıktığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Merkeze bağlı Mareşal Fevzi Çakmak köyünün mahallesi olan Damyeri Obası’nda çıkan yangının çıkış nedeni ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Rüzgarın etkisiyle çok hızlı yayılan ve güçlükle söndürülen yangının, anız yakma sebebi ile çıktığı görüşü hakimdi.

Ancak Damyeri’nde yaşayanlar, bunun gerçeği yansıtmadığını belirterek yangının elektrik direğindeki kaçak nedeniyle çıktığını savunuyor.

Yangının, arka tarafta gözüken elektrik direğinden çıktığı öne sürüldü. 

 

‘YANGINI ÇIKARAN KÖYLÜ DEĞİL’

Yangının çıkış yeri olan Damyeri mevkiine bağlı Mareşal Fevzi Çakmak köyü muhtarı İbrahim Bağkazan, yangının elektrik direğinden çıktığını, bunun da köylülerce görüldüğünü ifade etti. Asılsız iddialarla köylünün zor durumda kaldığını söyleyen Bağkazan, “Zaten yangına ilk müdahale eden bizim köylülerimiz. Köylü salçayı arazide değil, evinin bahçesinde yapar. Yani köylüyü zora sokmasınlar. Jandarmanın tutanağını görmedim ama etraftan duyduğuma göre tutanakta elektrik direğinden kaynaklandığı yazılmış” dedi.

Yangına ilk müdahale edenlerden biri olduğunu söyleyen Mareşal Fevzi Çakmak köyü muhtarı İbrahim Bağkazan, yangınına köylünün sebep olduğu  yönündeki iddialara üzüldüğünü söyledi. 

Yangının Damyeri Obası’nda, arazinin içindeki enerji hattının olduğu yerde çıktığı duyumunu aldıktan sonra traktörüyle yangın alanına gittiğini söyleyen Bağkazan, “Yangına ilk müdahale edenlerden biri benim. Ancak rüzgarın çok fazla olması nedeniyle, yangın çok kısa sürede ormanlık alana sıçradı. Benimle birlikte belediyenin itfaiye aracı geldi. Bir ay önceki yangın da Kızılkeçili bölgesinden başlayıp, bizim Damyeri arazilerine kadar gelmişti. 22 Ağustos yangını da bu kez Damyeri köyümüzden başlayıp çok geniş bir alanda etkili oldu. Köyümüzde, gece kışlaları, ahırlar, bir ev, iki buzağı, bir inek, çok sayıda tavuk, kaz gibi kanatlı hayvan yandı. Bunların dışında da tonlarca arpa, yulaf, saman balyaları yandı” diye konuştu.

Damyeri'nde yaşayan İbrahim Gezer, rüzgarın etkisiyle alevlerin çok hızlı ormana sıçradığını anlattı. 

‘YANGIN ORMANA SIÇRAYINCA BİZİM GÜCÜMÜZÜ AŞTI’

Yangına ilk müdahale edenlerden bir diğeri de İbrahim Gezer. Yangının ilk çıktığının belirtildiği alanda yaptığımız görüşmede şunları dile getirdi: “O gün çok şiddetli bir rüzgar vardı. Yangın çıkar çıkmaz hemen genişlemiş, büyümüştü.

Burada bir komşumuz var, o görmüş, bana haber geldi. Traktörün su tankeri ile geldik buraya ve su tutmaya başladık. Evlere yakın kısımları biz söndürdük ama alevler ormana geçince zaten yangının boyutu bizim gücümüzü aştı. Komşularımız elektik direğinden çıktığını söylüyor.  Ama yangının çıkışıyla ilgili ‘salça yapımı’, ‘anız yakımı’ gibi iddialar doğru değil.”