Yangından etkilenen köye komşu köyden saman desteği

Çanakkale’deki yangından en çok zarar gören yerlerden olan Yağcılar köyünde bu günlerde dayanışma rüzgarları esiyor. Ahır ve samanları yanan çiftçilere, çevre köylerden saman gönderiliyor.

Yağcılar köyüne, çevre köylerden saman desteği yapılıyor.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale’de, 22 Ağustos tarihinde saat 11:30 sıralarında başlayan yangın, 24 Ağustos sabah saatlerinde kontrol altına alınabildi. Yangın, yörede maddi zarara neden olurken, yaraların sarılması için çalışmalar sürüyor. İlgili kamu kurumları hasar tespiti yaparken, yangından etkilenmeyen köylerdeki köylüler, hayatta kalan hayvanlar için Yağcılar köyüne saman getiriyor.

YANGINDA 10’DAN FAZLA KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Çanakkale’de 16 Temmuz ve 22 Ağustos tarihlerinde yaşanan iki ayrı yangın, neredeyse birbirinin devamı niteliğindeydi. 16 Temmuz’da çıkan ve yaklaşık 52 saat sonra kontrol altına alınan yangında, 2500 hektarlık alan zarar görmüştü. Bu yangında, 1200 hektarı orman sahası, 1300 hektarı ise orman dışı alan olmak üzere toplam 2 bin 500 hektar alanın yandığı belirlenmişti.

Bu yangından 34 gün sonra, yangının neredeyse bittiği alanda başlayan ikinci bir yangın meydana geldi. Yaklaşık 48 saat süren bu ikinci yangının ise 4 bin hektarlık alanda etkili olduğu belirlendi. 22 Temmuz’da başlayan ve saatte 70 kilometre ve üstü hıza ulaşan rüzgarın da etkisiyle ilerleyen yangın, yaklaşık 20 kilometrelik bir hatta etkili oldu. 10’un üzerinde köyün tahliye edildiği bölgede, yangın sonrası soğutma çalışmaları sürerken, diğer taraftan da hem hasar tespitleri yapılıyor hem de yangının yol açtığı zararlar giderilmeye çalışılıyor.

Yağcılar köyünde, ahırlar kadar pek çok kümes hayvanı da yandı. 

ÇEVRE KÖYLERDEN YARDIM GELİYOR

Yangının en çok etkilediği köylerden biri de Yağcılar köyü oldu. Köyde, ağır bir yangın kokusu, yanmış ahırlar, yok olmuş mera alanları, maddi kayıplar arasında yaşam devam ediyor. Köyde herkes üzgün. Yangından ve yangının yol açtığı hasar, Yağcılar köylüsünün ana sohbet konusu.

Köyün bu zor durumuna, komşu köylerden gelen köylüler yetişti. Çevre köylerden römorklarla gelen samanlar, yemler Yağcılar köyünde üzüntü ve sevinci bir arada yaşatıyor. Ahırları sağlam olan çiftçiler hayvan barınaklarını, ahırları yanan çiftçilere açmış. Ahırlar onarılıncaya kadar hayvanları kendi damında misafir ediyorlar. Hayvanların yem ihtiyaçları ise yakın köylerdeki çiftçilerin destekleri ile gideriliyor. Köylüler, yaraları dayanışma ile sarmaya çalışıyor.

Yağcılar köyü muhtarı Hüdaver Çevik, insan kaybı olmadığını ama çok fazla maddi kayıp yaşadıklarını anlattı. 

‘ZOR ZAMANLAR GEÇİRİYORUZ’

Yangın sonrası merkeze bağlı Çıplak köyünden köylülerin getirdiği samanlar, ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Yağcılar köyü muhtarı Hüdaver Çevik, köyde 10 çiftçinin yangından etkilendiğini, 35 küçükbaş, 3 tane büyükbaş ve çok sayıda kanatlı hayvanın kurtarılamadığını belirtti. Çevik, asıl zararın yanan meralar ve ahırlar olduğunu söyledi: “Durum şu anda çok vahim. Çok zor zamanlar atlattık. İnsan kaybımız hiç yok, hayvan kaybımız var. Ancak maddi hasarımız fazla, bütün damlarımız, hayvan barınaklarımız yandı, çöktü. Hayvanları otlatacak hiçbir yerimiz kalmadı. Samanlarımız, yemlerimiz yandı. Yakın köylerden arkadaşlarımız sağ olsun, bize destek için saman, yem getiriyorlar.”

Yağcılar köyünde yaşayan Ahmet Karadeniz ise zararlarının büyük olduğunu, toparlanmaya çalıştıklarını söyledi. 30 yıllık emeklerinin yok olduğunu dile getiren Karadeniz, “Ahırlar yanda, balyalar yandı. İki tane hayvanım yandı, bir tane de yaralı var. Devlet yetkililerinden yardım bekliyoruz. Yardım olursa tekrar ayağa kalkacağız. Bizlere yardım eden arkadaşlarımıza da çok teşekkür ederiz” dedi.

Yangın nedeniyle köydeki pek çok saman balyası da yandı. 
‘EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ HAYVAN BARINAĞI’

Yağcılar köyü muhtarı Hüdaver Çevik, yıllarca, bin bir emekle bir noktaya getirdikleri ahırlarının, makinelerinin yandığını dile getirdi. Kendisinin iki tane buzağının yandığını, ahırları yandığı için hayvanlarını köylüsü bir arkadaşının ahırında barındırdığını söyledi. Çevik, “Tekrar ayağa nasıl kaldırırız bilmiyoruz. Samanlarımız yok oldu, süt sağma makinemiz ve diğer makinelerimiz yandı, kullanılmaz hale geldi. Ahırlarımız yok. Sağmal ineklerimizi, düvelerimizi, küçükbaşlarımızı kurtardık. İki aylık iki tane buzağım yandı, onları kurtaramadık. Kurtardığımız hayvanlarımı bir arkadaşımın damına bıraktık. Orada bakıyoruz. Ahırlarımızı tamir edinceye kadar orada duracaklar. Kanatlı hayvanlarımız telef oldu. 35-36 kanatlı hayvanımdan bir horozla 4 tane tavuğum kaldı” dedi.

‘DEVLET GÖREVLİLERİNE ZARARLARIMIZI YAZDIRIYORUZ’

Yangının çok hızlı ilerlediğini, önce köyün yaşlılarını, kadınlarını ve çocuklarını kurtarmaya çalıştıklarını anlatan Çevik, insanların ilk anda köylerini terk etmek istemediğini belirtti. Sonra jandarma başta olmak üzere, kamu kurumlarının ekipleri ile tahliye ettiklerini sözlerine ekledi. Çevik, şöyle devam etti: “Sonra hayvanlarımızı yine ekiplerin yardımıyla köyün içine götürerek kurtardık. Başka bir şekilde, arazinin içinde kurtarabilme şansımız yoktu. Ateş her taraftaydı. Evsiz kalan bir arkadaşımız var. Onun haricinde evsiz kalan kimse yok. Yetkililer geliyor, yazdırıyoruz. Hasar tespiti sonucunda ne çıkacak bilmiyoruz, yetkililerimizden yardım bekliyoruz. Devlet kurumlarımız burada; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlilerimiz buradaydı, Tarım İl Müdürlüğü ekipleri ilk günden bu yana burada. En azından kaybımızın yarısını karşılasınlar.”

Eren Can Anıl, kendilerinin de çiftçi olduklarını belirtip hayvanları için ayırdıkları samanı destek için Yağcılar köyüne getirdiklerini söyledi.
‘İMKANI OLAN ÇİFTÇİLER BURAYA DESTEK VERMELİ’

Yağcılar köyüne yaklaşık 25-30 kilometre uzaklıkta olan, Çanakkale merkeze bağlı Çıplak köyünden Eren Can Anıl ve Emir Han Anıl isimli kuzenler, hayvanlarına ayırdıkları samanlardan alıp dayanışma amacıyla Yağcılar köyüne geldi. Kendilerinin de çiftçilik ve hayvancılık yaptıklarını dile getiren Eren Can Anıl, “Burada böyle bir afet ve sonrasında hasar oluşunca içimiz rahat etmedi. Kendi hayvanlarımıza ayırdığımız balyalarımızdan elimizden geldiğince sardık getirdik. Burada hayvancılık yapan ağabeylerimize, kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şu an elimizden gelen bu, keşke daha çok olsa, daha çok yardım edebilsek” dedi.

Emir Han Anıl ise, bütün çiftçilere, ellerinden geldiği kadar yangın bölgesine yardım etmesi çağrısında bulundu. 

Emir Han Anıl ise “Bu afetin yaralarını hep beraber sarabiliriz. Bütün çiftçilere de buradan sesleniyoruz. Ellerinden geleni yapsınlar. Biz buradayız, geldik ve gelmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.