Çanakkale’de yangının ardından 'avcılık yasaklansın' talebi

Çanakkale’de yangının ardından kaçan yaban hayvanlarının sığındığı ormanda silah sesleri duyulmaya başlandı. Çanakkale Av Komisyonu'nun toplanması ve kara avcılığının bu yıl yasaklaması isteniyor.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE – Çanakkale'de 16 Temmuz ve 22 Ağustos tarihlerinde çıkan orman yangınları, 6 bin 500 hektarlık alanda etkili oldu. Yöredeki tarımsal faaliyetler, besi hayvancılığı, arıcılık gibi pek çok alanda olumsuz etkileri olan yangın diğer taraftan yaban hayatını da yok etti.

Yangından çok sayıda sürüngen, memeli ve kanatlı hayvan olumsuz etkilenirken, kurtulan hayvanlar da avcıların hedefi oldu. Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, “Çanakkale’de yangın sonrası ilk yapılacaklardan birisi ormanın gerçek sahiplerini rahat bırakmak adına bölgede avcılığı tamamen yasaklamak” diyerek sosyal medya hesabından duruma dikkat çekti.

TEMA Vakfı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, “Bilimsel, çok disiplinli, disiplinlerarası, kamucu ve demokratik katılımcı bir anlayışla yapılması kaydıyla, kara avcılığı yasaklanmalıdır” derken, “Yangın sebebiyle darbe almış Çanakkale'de acilen kara avcılığının yasaklanması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Murat Türkeş

'EKOLOJİK DENGE BOZULDU'

Yangının en olumsuz etkilerinden birinin ekolojik dengenin bozulması olduğunu dile getiren Türkeş, yangın sonrası kuşların hareketlerinin bu durumu doğruladığını ifade etti. Beslediği güvercinlere atmaca saldırısı olduğunu ve bunun doğal bir durum olmadığını ifade eden Türkeş, “Daha ağustosun sonundayız. Atmacalar, yazın, yani mayıstan başlayarak ekim ayına kadar göçmen kuşları, üveyikleri avlarlardı. Yangından sonra yöremizde üveyik kalmadı. 9 yıldır güvercin besliyorum, ilk kez böyle bir saldırıya tanık oldum. Bu durum, yangından sonra buradaki ekolojik ilişkilerin, ekolojik dengenin bozulduğunu gösteriyor” dedi.

'EKOLOJİK DENGENİN KENDİNİ ONARABİLMESİ ONLARCA YILA GEREKSİNİMİ VAR'

Türkeş, coğrafi olarak birbirini tamamlayan iki ayrı yangında orman ve tarım ekosistemlerinin tahrip olduğunu ve on binlerce yılda evrimleşerek günümüze ulaşan doğal ekosistemlerin, biyoçeşitliliğin, ekolojik ilişkilerin bozulduğunu dile getirdi.

Türkeş, “Yangın sonrası hayatta kalan canlılar, evlerini ve yuvalarını, besin kaynaklarını ve yavrularını kaybetmiştir. Yangından etkilenen alanda tümüyle, onu çevreleyen geniş bir alanda, yani Kaz Dağı, Ağı Dağı, Biga Dağları, Dumanlı Dağ vb. önemli doğal ekosistemlerde ve önemli doğa alanlarındaysa kısmen av ve avcı ilişkileri bozulmuştur. Avcı ve av dengesi büyük ölçüde bozulmuştur. Örneğin üveyik gibi kuşlar bu yıl erken göçe başlamış olabilir. Tüm bu olumsuzlukların, bozulan ekolojik dengenin ve ilişkilerin düzelmesi, yanan orman ve çalılık alanların ve onları çevreleyen alanların kendini onarması için onlarca yıla gereksinim vardır” dedi.

'YANAN ALANLARDA AVCILIK İNSAFSIZLIKTIR'

Prof. Dr. Türkeş, Çanakkale’de bu yıl ve hatta gelecek birkaç yıl için kara avcılığının yasaklanması kararının alınması gerektiğini söyledi. Türkeş, “Yanan alanlarda yapılan avcılık, insafsızlık, insanlık değil bu. Tersine şu sıralar avlanma yapılmaması gerekiyor. Av Komisyonunun Çanakkale’de avlanmayı tümden yasak etmesi gerekiyor. Çünkü doğadaki ilişki bozuldu, av-avcı dengesi bozuldu, habitatlar daraldı. Bu yıl avlanma tamamen yasaklanmalı, hatta birkaç yıl gözlemlenmeli. Çanakkale'de 2023 yılının kalan aylarında ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca, bilimsel ölçütlere dayanarak gerekli ekolojik gözlem, izleme ve değerlendirme çalışmalarının da; bilimsel, çok disiplinli, disiplinlerarası, kamucu ve demokratik katılımcı bir anlayışla yapılması kaydıyla, kara avcılığı yasaklanmalıdır” dedi.

KAZDAĞLARI KARDEŞLİĞİ: AVCILIK YASAKLANSIN

Çanakkale yangınlarında orman ekosisteminin büyük oranda zarar gördüğünü dile getiren ve birçok hayvanın yaşamını yitirdiğini ifade eden Kazdağları Kardeşliği Grubu’ndan Ferzan Aktaş; yaban hayvanlarının yanmamış alanlara sığındığını söyledi. Aktaş, “Biz, spor değil vahşet olarak gördüğümüz avcılığın koşulsuz şartsız tüm ülkemizde yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Yangın sebebiyle darbe almış Çanakkale'de acilen kara avcılığının yasaklanması gerekmekte. Bu karar Çanakkale yaban hayatına yaralarını sarması için zaman kazandıracak ve yenilenmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Ferzan Aktaş
'FETHİYE, MARMARİS VE MUĞLA’DA YASAKLANDI'

Ormanın sadece ağaçlardan ibaret olmadığını, içinde yaşayan tüm canlılarla yaşamın devam ettiği bir sistem olduğunu ifade eden Aktaş, 2021 yılındaki Fethiye, Marmaris ve Muğla’da 2021-2022 yılları arasında avcılığın tamamen yasaklandığını ifade etti. Aktaş, “Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrımızdır. Çanakkale’de aynı uygulamanın yapılmasını ve kara avcılığının yasaklanmasını talep ediyoruz” dedi.

ALPER TÜYDEŞ: EVLERİNİ KAYBETMİŞ HAYVANLAR YENİDEN CAN DERDİNDE

Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş de Çanakkale yangınının hemen ardından bölgedeki yanmamış alanlardan gelen silah seslerinin duyulduğu videoyu sosyal medya hesabından paylaştı.

Ormanı geri getirmenin yolunun sadece fidan olmadığını bunun yaban hayatının korunmasıyla da mümkün olacağını söyleyen Tüydeş, “Çanakkale'de felaket bitmiyor!” dedi. Tüydeş, “Bu silah sesleri Çanakkale'de günler süren yangının ulaşmak üzereyken söndürüldüğü bölgeden. Bir diğer deyişle yangından kaçan hayvanların sığındığı ormandan. Evlerini, yurtlarını, alışkanlıklarını kaybetmiş hayvanlar yeniden can derdinde” ifadelerini kullandı.

'EVİNİZ, YURDUNUZ YANMIŞ SOKAKTA BİRİLERİ SİLAHLA PEŞİNİZDEN KOŞUYOR'

İlgili kamu kurumlarına da çağrıda bulunan Tüydeş, orman ekosisteminin dengesini kuranın hayvanlar olduğunu belirterek, “Lütfen Çanakkale'de av faaliyetlerini lütfen bir an önce yasaklayın. Bir orman sadece ağaç ekince geri gelmez, içindeki ekosistemi dengeleri kuran hayvanlardır. Lütfen doğanın kendine gelmesine müsaade edin. Düşünsenize eviniz yurdunuz yaşadığınız şehir komple yanmış. Alevlerden kaçarak bilmediğiniz bir şehre zoraki sığınıyorsunuz. Belki yavrunuzu, ailenizi kaybettiniz tek kaldınız. Sonra; sokaklarda birileri silahla peşinize düşüyor. Çanakkale'de şu anda yaşanan tam olarak bu!” dedi.

Alper Tüydeş