Can Yücel Sokağı'na 'işletme açılacak' iddiası: İstemiyoruz

"Ben adımı kârhaneye koydurmam" diyen şair Can Yücel'in ölümünden önce son zamanlarını geçirdiği evinin bulunduğu Muğla’nın Datça ilçesindeki "Can Yücel Sokağı" ile ilgili yeni bir iddia ortaya çıktı. Can Yücel Sokağı'nda tarihi dokuyu zedeleyecek biçimde lokanta, eğlence mekanı gibi işletmeler yapılmak istendiğini açıklayan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, önümüzdeki günlerde bölgede bir basın açıklaması gerçekleştireceğini belirtti. Güzel Yücel ise "net bir cevap alamadık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Şair Can Yücel ve eşi ressam Güler Yücel'in ölümünden önce son zamanlarını geçirdiği Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Eski Datça Mahallesi'ndeki evi, her yıl yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilirken, evin bulunduğu "Can Yücel Sokağı" ile ilgili yeni bir iddia ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden bir açıklama yayınlayan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, tarihi unsurları da içerisinde barındıran Can Yücel Sokağı'nda tarihi dokuyu zedeleyecek biçimde lokanta, eğlence mekanı gibi işletmeler yapılmak istendiğini açıkladı.

Açıklamanın ardından ulaşılan Datça Belediyesi ise yetkili kimse olmadığı gerekçesiyle sorularımıza cevap vermedi. Yaşanan durum tepkilere neden olurken, bir grup Eski Datça sakininin belediye ile görüştüğü öğrenildi. Belediye tarafından Eski Datça sakinlerine bölgede işletme açılmayacağı, ev pansiyonculuğu yapılacağının söylendiği öğrenilirken, konuyla ilgili belediyenin resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

'ESKİ DATÇA'NIN VE CAN YÜCEL SOKAĞI'NIN MUHAFAZA EDİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Can ve Güler Yücel'in kızı Güzel Yücel ise işletme olacağının söylendiğini ancak ne yapılacağına dair net bir cevap alamadıklarını belirtti. Yücel şunları kaydetti:

"Belediyeye kaygılarımızı söyledik. Muğla Belediyesi'ne de söyledik. Burada böyle bir şey düşünülüyorsa yapılmamasını söyledik. Burası bir sokak, 'Can Yücel Sokağı'. Belediye de babam hayattayken bu ismi vermişti. 10 yıl önce de böyle bir durum oldu. Orada bir işletme açılacaktı. Aynı şekilde bizim bir itirazımız oldu. Belediye bu itirazları görünce kaldırdı. Eski Datça SİT koruması altında bir yer. Babamın sokağı yüzlerce insanın ziyaret ettiği bir sokak. Annemin son yıllarında çok severek yaşadığı yerlerdi burası. Sadece Can Evi'ni korumak yetmiyor. Bizim itirazımız bunadır. Babam da annem de bu sokakta yaşıyordu. Eski Datça'nın ve Can Yücel sokağının muhafaza edilmesini istiyoruz."

'TAKİPÇİSİYİZ, AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'

Eski Datça Mahallesi'nin özel dokusunun bozulmaması için itirazlarını dile getirdiklerini ifade eden Yücel, "Belediyeyi ya da Koruma Kurulu'nu göreve çağırmak bile bu biçimiyle hüzünlü" dedi. Orayı paylaşan herkesin bu güzel bu eşsiz ayrıcalığa yakışanı yapması gerektiğinin altını çizen Yücel, şunları söyledi:

"Datça'nın Datça kalabilmesi için Can Yücel'in evinin sokağının kalabilmesi için bunları göz önüne almak zorundalar. Sadece alışveriş merkezleri, eğlence merkezi haline getirince Eski Datça'nın hiçbir farkı kalmayacak. Annem iyi bir ressamdı. Bütün bu sokakları çiziyordu. Babamın bu sokaklarla ilgili bir çok şiiri var. Sen oraya lokanta, bar yaparsan bunları yok etmiş olursun. Sadece evi korumakla olmaz, bütün çevreyi korumak lazım. Takipçisiyiz, açıklama bekliyoruz. Çok açık olarak orada işletme istemiyoruz."

Yücel ayrıca Can Yücel'in hayattayken adının bir işletmeye verilmesi ile ilgili söylediği "Ben adımı kârhaneye koydurmam" sözünü de hatırlattı.

10 YIL ÖNCE DE BENZER BİR GİRİŞİMDE BULUNULDU

Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, Can Yücel ve eşi Güler Yücel’in eski Datça Mahallesi’ndeki son yıllarını geçirdikleri sokakta kültürel koruma değerlerine aykırı uygulamalar yapılmak istendiğini söyledi. 10 yıl önce de benzer girişimlerde bulunulduğunu ancak duyarlı insanların çabaları sonucu bu girişime izin verilmediğini ifade eden Karaçorlu, şunları kaydetti: "Doğal ve kültürel Yaşam Girişimi ile mahalle sakinlerinin de içinde yer aldığı ve 2011 yılında yapılan duyarlı girişimlerle yapılmasına izin verilmeyen, eski Datça Mahallesi Can Yücel Sokağındaki ilk benzer uygulamalar yıllar sonra bu kez 2021 yılında bir kez daha farklı biçimde gündeme geliyor.”

'BÖLGEYE ZARAR VERECEK UYGULAMALARA İZİN VERİLMEMELİ'

Yaşanan gelişmelerden Yücel ailesi başta olmak üzere mahalle sakinlerinin de rahatsız olduğunu söyleyen Karaçorlu, “Eski Datça Sokağındaki böylesi gelişmeler gündemden çıkmalı bir kez daha Can Yücel ailesi, Eski Datça sakinleri ve ülkemizin değerleri huzursuz edilmemelidir" dedi. Bölge insanından aldıkları duyumların kendilerini endişelendirdiğini söyleyen Karaçorlu, tarihi SİT alanı olduğuna karar verilen bazı alanlarlarda bahçe duvarlarının yıkılarak inşaat uygulamalarına ilişkin adımların atılacağını da belirtti. Yalnızca mekan olarak değil, aynı zamanda edebiyatın ve sanatın da hafızası niteliğinde olan Yücel çiftinin son yıllarını geçirdiği bu sokağın ülkeye emanet edilen evrensel bir miras olduğunu vurgulayan Karaçorlu, bu bölgeye zarar verecek uygulamalara izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAK

Konu ile ilgili gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Karaçorlu, önümüzdeki süreçte bölgede bir basın açıklaması yapmayı planladıklarını da belirtti. Karaçorlu son olarak şunları kaydetti:

"Kültür Bakanlığı'na ve ilgili belediyeye iletilecek olan dilekçede evrensel koruma değerlerimiz, ulusal koruma yasalarımız hatırlatılarak Can Yücel Sokağı'nın yalnızca tek bir mekan ölçeğinde değil bir mahalle ölçeğinde, korunması ve yaşatılması gerektiği hatırlatılacak. Bu bölgede yasal ve yönetsel koruma uygulamaları, aynı zamanda Can Yücel sokağında ve çevresinde verilecek olan mekan kullanım kararlarının da bütün çevreyi bağlayan bütünsellikte olması gereklidir. Çünkü eski Datçamızda yalnızca bir şairin yaşadığı mekan değil, aynı zamanda bir toplumun kültürel hafızası da korunuyor olduğu unutulmamalıdır."