Çakal Carlos'u ortağı yakalatmış

'Çakal Carlos'un ortağı Bruno Breguet'in CIA için çalıştığı ortaya çıktı. Casusluk yapması için CIA'in işe aldığı Breguet'in, aylık 3 bin dolar karşılığında bilgi paylaştığı belirtildi.

Ramirez Sáchez
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 1970'li ve 80'li yıllarda bir dizi saldırı düzenleyen 'Çakal Carlos' lakabıyla tanınan Venezuelalı Ramirez Sáchez'i, ortağı İsviçreli Bruno Breguet'in yakalattığı ortaya çıktı. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Breguet'i 'casus' olarak tuttuğu ve Sánchez'in yakalanmasına katkıda bulunduğu belirtildi. İsviçreli siyasi tarihçi Adrian Hanni'nin kitabında, Breguet'in yıllarca Washington yönetimi için çalıştığı kaydedildi. Buna göre, casusluk yapması için CIA'in işe aldığı Breguet, on binlerce dolar kazandı.

SARTRE VE DE BEAUVOİR'IN ÇABALARIYLA SERBEST KALDI

Kendisini 'profesyonel devrimci' olarak tanımlayan Çakal Carlos'un ortağı Breguet, 1960'lı yıllarda Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne katılmak için Lübnan'da 'eğitim' görmeye gitti. eBrguet, Haziran 1970'ta ilk görevini gerçekleştirmek üzere İsrail'e döndü. Ancak, Tel Aviv'deki bir mağazaya bomba yerleştirmek için kullanacağı patlayıcılarla yakalanan Breguet, hapis cezasına çarptırıldı. Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Günther Grass, Max Frisch ve Friedrich Dürrenmatt gibi isimlerin desteklediği uluslararası bir dayanışma kampanyası ve İsviçre hükümetinin diplomatik girişimlerinin ardından Breguet, 1977 yılında serbest bırakıldı.

'MÜNİH'TEKİ BOMBAYI BREGUET PATLATTI'

Breguet, daha sonra 'Çakal Carlos' olarak bilinen Sánchez liderliğindeki gruba katıldı. Sánchez'in liderliğindeki grup, o yıllarda Petrol İhraç eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) yönelik saldırıyla gündemdeydi. Sánchez, 1975'te Viyana'da OPEC üyesi ülkenin 11 bakanının rehin alındığı eyleme liderlik etmişti.

1980'li yıllarda Romanya gizli servisi için çalışan grup, 1981’de komünizm karşıtı yayın yapan Özgür Avrupa Radyosu’nun Münih ofisini bombalı saldırı düzenledi. Bazı kaynaklara göre Breguet, Özgür Avrupa Radyosu’na düzenlenen saldırıda bombayı uzaktan patlatan isimdi. Fransa'nın başkenti Paris'te başka bir bombalı saldırı düzenlemek için harekete geçen Breguet, 1982 yılında yeniden tutuklandı. Sánchez, Breguet'ın serbest bırakılması için Fransa İçişleri Bakanı'na 'tehdit' dolu bir mektup gönderdi.

Breguet, 1985'te serbest kaldıktan sonraki yıllarda Sánchez'in liderliğindeki grubun 'başkan yardımcısı' olarak görev yaptı.

1991 YILINDA CIA'DE 'CASUS' OLARAK GÖREV YAPMAK İSTEDİ 

Breguet, 1991 yılında ise Bern kentinde ABD'nin İsviçre Büyükelçiliği'ne giderek CIA için çalışmayı teklif etti. ABD Ulusal Arşivi'ndeki kayıtlara göre, CIA’in 'FDBONUS/1' kod adını verdiği Breguet yaklaşık 3 bin dolar maaş aldı ve karşılığında Sánchez'in ve liderliğindeki grubun her hareketini CIA'e bildirdi. Breguet'in paylaştığı bilgiler sonucunda Sánchez, 1994'te Sudan'da yakalandı ve Fransa'ya teslim edildi.

1995'TE ORTADAN KAYBOLDU

En son Akdeniz'de bir feribotta görülen Breguet, 12 Kasım 1995'te ortadan kayboldu. O zamandan bu yana haber alınamayan Breguet'in, CIA tarafından kaçırıldığı ve Sánchez'in 'intikam operasyonuna' kurban gittiği iddialar arasında. (DIŞ HABERLER)