Kürsüye vurarak konuşan Büyükekşi: Ahmet Nur Çebi'yi kastetmedim

TFF Başkanı Büyükekşi, bazı hakemleri istemeyen başkanlarla ilgili sözlerinde Beşiktaş Başkanı Çebi'yi kastetmediğini söyledi: "Kulüp başkanlarının söylemiyle hareket edersek TFF'nin görevi kalmaz."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) ağustos ayı eğitim semineri, İstanbul'daki Riva Hasan Doğan Milli Takımlar ve Kamp Tesisleri'ndeki yapıldı.

'HAKEM ATAMALARI SİSTEMLE YAPILIYOR'

Seminerde konuşan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, hakem atamalarının algoritmik sistemle gerçekleştiğini söyledi.

Büyükekşi, "Tüm hakem atamalarımız, sayısal gözlemci raporlarının sisteme girilmesine istinaden, algoritmanın yaptığı değerlendirme neticesinde gerçekleşiyor. Hakem atamaları kişisel inisiyatifle değil dijital sistem tarafından gerçekleştiriliyor. Altını çiziyorum kişisel olarak yapılmıyor, algoritmatik olarak yapılıyor. Bunun kamuoyu tarafından doğru olarak bilinmesini istiyoruz" dedi.

'BU ÇAĞRILAR BİZDE KARŞILIK BULMAZ'

Kulüp başkanlarının bazı hakemleri maçlarında istememesine tepki gösteren Büyükekşi, elini kürsüye vurarak, "'Yok şu hakemi istiyoruz, yok bu hakemi istemiyoruz' gibi yapılan çağrılar bizde karşılık kesinlikle bulmaz. Böyle bir şey yok. Bizim sistemimiz buna izin vermiyor" diye konuştu.

Daha çok maç oynandıkça sisteme daha çok veri girişi olacağını belirten Büyükekşi, "Şunu da eklemek istiyorum, sistemin tam çalışması için mümkün olduğu kadar veriye ihtiyacımız var. Daha çok maç oynandıkça daha fazla analiz olacak, elimizde daha çok veri olacak. Bu güzel sisteme biraz zaman tanımanızı ve güvenmenizi rica ediyorum. Futbolun geleceği için çok önemli adımlar atıyoruz. Herkesin desteğine ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Alanyaspor'la 3-3 berabere kaldıkları maçın ardından Beşiktaş'tan yapılan açıklamada, "Skandal kararlara imza atan hakem Yasin Kol'un kasıtlı kollarını bu sezon hiçbir maçımızda görmek istemiyoruz. Türk futbolunda kaos yaratma maksadında olan kimseye izin vermedik, vermeyeceğiz" denilmişti.

16 Ağustos'ta TFF'yi ziyaret eden Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, maçın hakemi Yasin Kol'un Beşiktaş'ın maçlarında görevlendirilmemesini istemişti. Çebi, "Tercihimiz bir daha maçlarımızda görmemek. İstemiyorum. Yapılan hatalar camiamızın canını çok yakmıştır. Bizim tercihimiz bu" demişti.

'HER KULÜP BİR HAKEMİ İSTEMEZSE KİM YÖNECEK MAÇLARI'

Konuşmasının ardından bir gazetecinin Yasin Kol'la ilgili açıklaması nedeniyle Ahmet Nur Çebi'yi mi kastettiği sorulan Büyükekşi, "Hayır ben onu kastetmedim. Bunları eski usul, biz yeni federasyonuz. Bunları duymak istemiyoruz, böyle şeyi de kabul etmeyiz kesinlikle. Biz kulüp başkanlarının söylemiyle hareket edersek zaten TFF'nin bir görevi kalmaz. O zaman A kulübü derse ki bu hakemi istemiyorum, B kulübü derse ki şu hakemi istemiyorum, kim yönetecek maçları? Süper Lig havuzumuzda 25 hakem var, 6 tanesi sakatlandı 19 tane kaldı. Böyle bir şey yok. Zaten hakemleri MHK atamıyor. Biraz önce bahsettim" yanıtını verdi. 

'BAŞKANLAR VE TEKNİK ADAMLAR DA ÖZELEŞTİRİLERİNİ YAPSINLAR'

"Burada bir sistem var diyen" Büyükekşi, şöyle devam etti.

"Yaklaşık 40 tane kriter var. Bu kriterlere göre hakem atamaları bilgisayar tarafından yapılıyor. Herhangi bir kulüp ben bu hakemi istemiyorum dememeli. Seçmiyorlar ki. Böyle bir şey yok. Puanları var hepsinin, ona göre sistem atama yapıyor. Hakem performansını hem maddi hem manevi olarak değerlendiriyoruz. İyiyse maddi olarak daha fazla kazanacak kötüyse daha fazla kaybedecek. 2-3 hafta ceza alan hakemleri sistem yapacak. Kişisel olmayacak. Mecburen 6 genç hakem koyacağız. Öyle bir şey yok o istenmez bu istenmez diye. O zaman biz bu ligi bırakalım. Biz kendi takımlarımıza bakalım. Başkan ve teknik adamlar da kendi öz eleştirilerini yapsınlar, hakemle ilgili konuşmasınlar, hakemle ilgili biz konuşacağız."

'FUTBOLCU SEDYE İSTİYOR, 30 SANİYE SONRA TAZI GİBİ KOŞUYOR'

Futbolculara da seslenen Mehmet Büyükekşi, "Biri yere yatıyor, sedye diyorsunuz, 30 saniye sonra bir bakıyorsunuz tazı gibi koşuyor. İyi niyetli olalım, hakemleri aldatmak için hareket etmeyelim. Büyük takım karşısındaki, öbürü de Türk takımı. Düşman değiliz ki, bunun bilincinde olmamız lazım önce. Maçı kaybeden, berabere kalan çıkıp hemen hakemi suçlu ilan ederse bu iş sürdürülemez" dedi. (HABER MERKEZİ)