MHK'den Yasin Kol açıklaması: Biraz dinlenecek, sırası geldiğinde maç verilecek

Beşiktaş'ın tepki gösterdiği hakem Yasin Kol'la ilgili açıklama yapan MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz "Gözlemci raporları çok tatmin edici değil. Biraz dinlenecek, sırası geldiğinde maç verilecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) ağustos ayı eğitim seminerinde basını bilgilendiren MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz, her pozisyonda VAR müdahalesinin konuşulmasının hakemlerin öz güvenlerini azalttığını ve VAR'a bağımlılık yarattığını söyledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz ve MHK Hakem Danışmanı Hugh Dallas, Süper Lig'de geçtiğimiz iki haftanın değerlendirmesini yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'VAR KONUSUNDAN CİDDİ BOYUTTA MESAFE ALDIK'

İlk iki haftayı tamamladıklarını ve hakemlerle birlikte bu sabah seminerde değerlendirme yaptıklarını anlatan Murat Ilgaz, "Bu değerlendirme sonunda yüzde 94.4 başarı ede ettiğimizi gördük. Kritik pozisyonları teker teker inceleme fırsatı oldu. Sevinçle söyleyebilirim ki, VAR konusunda müdahaleler konusunda ciddi boyutta mesafe aldık" dedi.

'"Yıllar içinde her türlü olay için, basit taç atışı için bile hakemlerin, VAR'ın konuşulduğunu tespit ettik" diyen Ilgaz şöyle devam etti:

"Bu durum hakemlerin öz güvenlerinin azalmasına, VAR'a bağımlılık yaratmasına, bu yüzden neredeyse kararlarını VAR'a danışarak vermelerine yol açtı. Protokol gereği konuşmaları minimuma indirdiğimizde, hakemler artık tamamen sahadaki yardımcılarla, 4. hakemle maç yönetmeyi, anında karar verip herhangi bir protokol dışında yardım gelmeyeceğini biliyorlar. Bu durumla teknik ve disiplin kararlarının neredeyse çok yüksek oranda kusursuz olduğunu görebiliyoruz. Tartışılan birkaç pozisyon elbette olacaktır, çünkü hata herkes için var. Herkes her takım için geçerli bu. Biz de hatadan arınmış bir kurum değiliz. Mutlaka sezon içinde hatalar yapacağız. Önemli olan hataların minimuma indirilmesi ve standardın sağlanması. Aynı maçta bile sağlanmadığı oluyor. Bunun için bütün bu eğitimler yapılıyor."

'DÜNYA STANDARTLARINA GÖRE SON DERECE İYİ ORAN'

Hakemlerin protokole son derece sıkı bağlı olduklarını ve VAR kontrolü yapıp onun dışında müdahalede bulunmadıklarını söyleyen Ilgaz, "Bütün maçlarda sadece iki tane VAR müdahalesi oldu. Biri ceza alanı içinde elle oynamakla ilgiliydi. Görülmesi çok zor olan elle oynamaydı. İkinci müdahale de golü atan oyuncunun atak başlangıç anında elle kontrol ettiği ve gol attığı pozisyondu. Tespit edildi, VAR'da düzeltildi. 18 maçta sadece iki düzeltme. 3 tane de de ofsayt. Dünya standartlarına göre son derece iyi oran" şeklinde konuştu.

'İKİ ÖNEMLİ KARAR VAR, İKİ PENALTI DA DOĞRUYDU'

Beşiktaş'ın hatalar gerekçesiyle tepki gösterdiği hakem Yasin Kol'la ilgili soru üzerine Murat Ilgaz şu yanıtı verdi:

"Açık olmak gerekirse iki önemli karar var, iki penaltı da doğruydu. Fakat maç içinde standardı tutturamaması, ilk maçın verdiği tedirginlikle istediğimiz seviyede maçı tamamlayamadı. Biz de bu sabah kendisine ve diğer hakemlere, çünkü diğer hakemler de tecrübe kazanmak zorunda bu hatalardan, 'çok fazla sarı gösterildiğini, bunun azaltılması gerektiğini' özellikle vurguladık. Ne zaman görev alacak Yasin Kol? Gözlemci raporları çok tatmin edici değil. Eksiklikleri doğrultusunda, iki tane gözlemci notu kabul edilebilir sınırların birazcık dışında. Buna paralel biraz dinlenecek ve sırası geldiğinde maç verilecek." (HABER MERKEZİ)