Bursa'da gündem 14 Mayıs: ‘1950’deki seçimlere benziyor’

2018 yılında Cumhur İttifakı’nın yüzde 54,78 oy aldığı Mustafakemalpaşa’da seçim çalışması yapan İYİ Parti Milletvekili Adayı Atabay’a esnaf, bu seçimlerin 1950’dekilere benzediğini söyledi.

Sevinç Atabay
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Seçimlere 4 gün kala milletvekili adayları seçim çalışmalarına devam ediyor. İYİ Parti Bursa 1. Bölge 2. Sıra adayı Sevinç Atabay, 9 Mayıs Salı günü Mustafakemalpaşa ilçesindeydi. Atabay’ın ilçedeki esnaf ziyaretlerine eşlik ettik.

Esnafla görüşen Atabay’a en çok dert yanılan konulardan biri ekonomi oldu. Atabay esnafa, “Bu ülkenin aydınlık günlere çıkmasına az kaldı” dedi.

Seyde Çakmak, şalvar dükkanı sahibi ve burada yöreye özgü şalvarlar dikiyor. 

İLÇEDE 81 BİN 368 KİŞİ OY KULLANACAK

Şehir merkezine 88 kilometre uzaklıkta bulunan Mustafakemalpaşa’ya gitmek için kent meydanından Sinan Ateş’in Başaran Mahallesi’nden komşusunun aracı ile yola çıktık. Merkez Osmangazi ve Nilüfer ve Karacabey ilçelerini geçtikten sonra bir buçuk saatlik süren yolculuğumuzu, ilçe merkezine gelerek tamamladık.

Eski adını ilçeden geçen Kirmasti Deresi’nden alan, 24 Aralık 1922’de alınan kararla Mustafakemalpaşa olan ilçede, 110 kırsal, 21 merkez mahallesiyle 81 bin 368 kişi oy kullanacak. İlçe halkı, 2018 yılında cumhurbaşkanlığı seçiminde ‘yüzde 53,70 Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 28,54 Muharrem İnce, yüzde 15,71 Meral Akşener’ demişti. Milletvekili seçiminde ise yüzde 54,87 Cumhur İttifakı, yüzde 42,62 Millet İttifakı oy almıştı. Bunun yüzde 18,76’si İYİ Parti’ye aitti.

Sevinç Atabay ve partililerin esnaf ziyareti, saat 11.00’de başladı. Partisinin Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Atabay’ın en çok dikkatini çeken uzun yıllardır esnaflık yapan isimler oldu. 70 yaşındaki Seyde Çakmak’ın ve 93 yaşındaki Hamdi Büyükşekerci’nin dükkanı ziyaret edilen yerlerin başında geldi.

‘ÇOK AZ KALDI’

Kumaş dükkânı sahibi olan Seyde Çakmak, köylerdeki kadınlar için şalvar dikiyor. Önümüzdeki günlerde 43 adet daha dikecek. Eşinin İYİ Parti’li, kendisinin CHP’li olduğunu söyleyen Çakmak, siyah başörtüsünü göstererek “Kapalı olunca farklı bakıyorlar. Hiç ilgisi yok. Benim babam Atatürkçü. Babamın bir vasiyeti vardır; ‘Önce Atatürk’üme dua edeceksin sonra bana dua edeceksin’ derdi. Resmimi göstereyim de görün. İstanbul sallanıyordu ben gezerken. Ben buraya geldim de CHP’li olduğumuzu anladılar. Bana 5 sene gözyaşı döktürdüler. Her cuma ellerinde kağıtla dükkanımı kapatmaya geliyorlar, içeri almıyorum” dedi.

Çakmak’ın elinden tutan Atabay, “Çok az kaldı. Atatürk ne diyor; ‘Hayatımın hiçbir döneminde karamsar olmadım. Önümdeki engelleri kaldırdım.’ Bu ülkenin aydınlık günlere çıkmasına az kaldı” diyerek yanıtladı.

‘MASADAN KALKMA MESELESİ 2,5 PUAN KAYBETTİRDİ’

Yaklaşık 1,5 saat süren esnaf ziyaretinin ardından Kirmasti Deresi’nin yanında kahve molası verdiğimiz çay bahçesinde İYİ Parti İlçe Başkanı Tevfik Demir ile seçimler üzerine konuştuk. İlçede yüzde 26 oy almayı beklediklerini söyleyen Demir, nedenini “Genel merkezimizin yaptığı anketlerde yüzde 29,4 çıkmıştık ama genel başkanımızın masadan kalkıp oturma meselesinde ilçede yüzde 2,5 gibi oy kaybımız oldu. Olay, bizim teşkilatlarımıza olumsuz yansıdı” sözleriyle açıkladı.

Demir, “Milliyetçi, muhafazakâr bir ilçeyiz. ‘Sağın ortası’ diye tabir ettiğimiz seçmen kitlesine sahibiz. Maalesef ki, köylerimiz boşaldı. Kırsal mahallelerimizde 55 yaşın üstündekiler kaldı. Köylerde 7 bin 500 lira emekli maaşını kabullenen bir kitle var” diye konuştu.

Seçim sonucuna yönelik değerlendirme yapan Demir, cumhurbaşkanlığında Kemal Kılıçdaroğlu’nun alacağını söyledi. Milletvekilliği seçimleri için ise ‘belirsiz’ ifadesini kullandı.

93 yaşındaki Hamdi Büyükşekerci, 1947 yılından beri esnaflık yapıyor. 

‘KILIÇDAROĞLU YÜZDE 56 ALACAK'’

Ankara’da uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Sinan Ateş için ilçede saat 14’de lokma dökülecekti. Bu nedenle İtfaiye Meydanı’na doğru yürümeye başladık. Dört yol ağzını geçerek ilk girdiğimiz dükkân, Hamdi Büyükşekerci’nin tarihi kahve dükkanı oldu.

93 yaşındaki Hamdi Büyükşekerci’nin dükkanına girdiğimizde bizleri dolap ve tavan arasında kalan tarihi fotoğraflar karşıladı. 1947 yılından beri dükkanı işleten Büyükşekerci, seçimler için “Memleketimiz için hayırlı olsun. Bu seçim, 1950 seçimlerine benziyor” benzetmesini yaptı.

Sevinç Atabay esnaf ziyaretleri sırasında CHP’nin 1. Bölge 1. Sıradan adayı Prof. Dr. Kayıhan Pala ile karşılaşarak selamlaştı. 

İtfaiye Meydanı’na yaklaştığımızda ise CHP’nin 1. Bölge 1. Sıradan adayı Prof. Dr. Kayıhan Pala ve partililerle karşılaştık. Saat 14.00’e yaklaşırken lokma dökümünün yapılacağı alana geldik. Lokma dökümü başlamadan, CHP’nin İlçe Başkanı Tandoğan Kuru ile seçim üzerine konuştuk. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 56 ile seçimi alacağını söyleyen Kuru, milletvekilliği seçimi için aynısını dile getiremedi: “Milletvekilliği seçiminde yüzde 26 olarak görünüyor oy oranımız. Bu bir başarı mı? Elbette değil. Ekonominin yerle bir olduğu, insanların eve ekmek götürecek durumda olmadığı dönemde iktidar bugün yüzde 35’lerde konuşuluyorsa burada başka bir sıkıntı var demektir” dedi.

Daha sonra Sinan Ateş için dökülen lokmalardan yemek üzere standa yaklaştık ancak Ateş’in ‘Göktürkler’ kitabını dağıtan üç kişi gözaltına alındı. Esnaf ziyareti ile başlayan gün, gözaltına alınanların takibine dönüştü.