Bursa'da çöp tesisine tepki: Bizi öldürseniz de ağaçları kestirmeyiz

Erdoğan köylüleri, ağaçların kesilmek istenmesine tepki gösterdi. Köylüler, ağaçların mezarlık bahane edilerek çöp tesisi için kesileceğini savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Yenişehir ve Kestel ilçelerinin ortasında kalan Erdoğan köyünde kent mezarlığının genişletilmesi için işaretlenen ağaçların bugün kesilmesi planlanıyordu. Köye giden orman işçilerini çok sayıda köylü karşıladı. Tepkiler üzerine TOMA ve jandarmanın hazır bekletildiği köyde köylüler, 17 dönüm arazide planlanan ağaç kesimine izin vermedi.

Yetkililerle yapılan görüşme sonrasında sözlü olarak bir hafta süre verildi. Mezarlık genişleme sahasını da içeren orman ve mera alanında Bursa Büyükşehir Belediyesi çöp tesisi yapmayı planlıyor. Köylüler, sürecin yargı aşamasında olduğunu vurgulayarak mahkeme nihayete ermeden alanda hiçbir faaliyete rızalarının olmadığını belirtti.

DAVA KARAR AŞAMASINDA

25 Eylül Pazar günü Erdoğan köyüne 300 metre uzaklıkta bulunan mera ve ormanlık alanda köylüler, yapılması planlanan çöp tesisine karşı eylem gerçekleştirdi. Bursa 3. İdare Mahkemesi'ne açılan dava karar aşamasındayken, mezarlık genişletilmesi için çöp tesisinin bulunduğu alanda ağaçların işaretlenip kesileceğini öğrenen köylüler, duruma tepki gösterdi.

Köylüler amacın, çöp tesisine alan açmak olduğunu savunuyor. Kısa süreli tartışmalarda köylüler, orman işçilerine “Bizi öldürseniz de ağaçları kestirmeyiz” dedi.

‘BİLİRKİŞİ RAPORU ŞU AN BİZİM LEHİMİZE’

Erdoğan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bülent İmren, köyde kimsenin çöp tesisini istemediğini belirtti. İmren, kendilerine bugün için ağaçların kesileceği bilgisinin ulaşmasıyla harekete geçtiklerini, köyde bulunan herkesin meraya doğru giderek ne olursa olsun kesime müsaade etmediklerini ekledi.

İmren, köyde bugün yaşanılanları ve köylülerin kaygılarını şöyle anlattı: "Normalde mezarlığı büyütmek adına geldiklerini söylüyorlar. 230 dönüm arazinin yaklaşık 200 dönümündeki ağaçları mezarlık genişlesin diye kesecekler. Aynı yerdeki 17 dönüm araziye ise çöp tesisi planlanıyor. Belediyeyi dava ettik, mahkeme sürüyor. Biz köylüler olarak şunu düşünüyoruz; 200 dönüm kesilirse geri kalan 17 dönümün hiçbir anlamı kalmayacak. Yarın öbür gün bilirkişi tekrar geldiğinde, 'Bu arazi düz, ağaç yok' diyecek. Projeye onay verecekler. Bilirkişi raporu şu an bizim lehimize. Mahkeme karar aşamasında. Neyin acelesi bu? Biz sesimizi duyurmak için önümüzdeki cuma günü belediye önünde köylüler olarak eylem yapacağız."