Bursa'da çöp tesisine tepki: Kim gelirse gelsin ağaçları kestirmeyiz

Bursa Erdoğan Köyü'nde yapılmak istenen çöp tesisine karşı köylüler ayakta. Mahkeme süreci bitmeden ağaçların işaretlenip, kesilecek olmasına karşı eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Bursa'nın doğusunda yer alan Yenişehir ilçesinin Erdoğan Köyü'nde Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katı atık merkezi projesine tepkiler sürüyor. Bin hanenin bulunduğu Erdoğan'da köylüler, Bursa 3. İdare Mahkemesi'ne açtıkları dava sonuçlanmadan ağaçların kesilmek için işaretlenmesine karşı eylem yaptı. Geçim kaynağı olarak hayvancılığın öne çıktığı köyde, neredeyse herkes çöp tesisine karşı. Köyün doğal kalmasını savunan Erdoğan köylüleri, yetkililerden kendilerini duymalarını ve taleplerine karşılık vermelerini bekliyor. 

'BİZİ BU BELADAN KURTARIN'

Erdoğan Köyü, Bursa'nın doğusunda Kestel ve Yenişehir ilçeleri arasında kalıyor. Diğer köylere göre ekonomik anlamda daha gelişmiş olan köyde doğal yapının çöp tesisi ile bozulacağı duygusu hakim. Kente göç etmemiş, köyde doğup büyümüş insanlar aynı zamanda köy mezarlığının da kent mezarlığı kapsamında genişleyeceği ve çöp tesisi ile sınır olacağını söylüyor.

Hayvancılıkla uğraşan 70 yaşındaki Remzi Ertürk, tesis için her açıdan yanlış yer seçildiğini belirtiyor. Ertürk, çöp tesisinin köy merkezine 300, köyün bir mahallesine ise 100 metre mesafede bulunduğunu ekleyerek, kokunun köyde rahatsızlık uyandıracağını söylüyor.
Ertürk, yıllardır hayvancılık ile geçindiklerini kendisinin 300 hayvan beslediğini ve köy merasına çöp tesisi projesinin düşünülmesini "bela" olarak değerlendiriyor. Bursa'nın çöpünün doğuya taşınmasına sitem eden köylü Ertürk, Ekşibahçe Deresi'ni göstererek yanı başında çöp tesisinin ne işi olduğunu soruyor. Ertürk, son olarak çöp tesisine karşı olmadığını ama yer seçiminin yanlış olduğunu belirterek "bizi bu beladan kurtarın" diyor.

'KÖTÜ YATIRIM NEDEN BURSA'NIN DOĞUSUNA YAPILIYOR?'

Çöp tesisinin projelendirildiği alanda eylem yapan köylüler, kesilmek için işaretlenmiş ağaçları gösteriyor. Köylüler ağaçların 27 Eylül Salı günü kesileceğini ama kendilerinin ormandan tek bir dal kestirmemek için direneceklerini anlatıyor. Köylülerin Bursa'yı yönetenlere bir diğer tepkisi ise şehrin batısıyla doğusu arasındaki yatırım farklılıkları. Köylülere göre Bursa'nın pisliği, kentin doğusuna taşınırken diğer 'iyi' yatırımlar batıda planlanıyor.

Erdoğan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bülent İmren da köyün hayvancılık açısından gelişmişliğine dikkat çekiyor. İmren, yetkililere köylerinde çöp tesisi istemediklerini anlattıklarını ama dinletemediklerini belirtiyor.
Katı Atık Tesisi ilk olarak geçen sene gündeme gelmiş. Köylülerin belediyeye karşı dava açması nedeniyle süreç devam ediyor. Bursa 3. İdare Mahkemesi'nde açılan dava karar aşamasında.
Dava kapsamında proje alanında bilirkişi keşfi de yapıldı. Heyet raporuna göre proje için yer seçiminde bilimsel yöntemlere başvurulmadı. Yine bilirkişi raporunda projenin kamu yararına aykırı olduğu vurgulandı.
Dava sürecinin devam etmesi ve bilirkişi raporunun davacı köylüler lehine olmasına rağmen ağaçların kesilmek için işaretlenmesine İmren sitem ediyor: "Yüce mahkeme bir karar versin ne bu acele?"

'KÖYÜN SEÇİM TERCİHİ DEĞİŞİR'

Bilirkişi raporunun dışında, tesisin köye çok yakın olması nedeniyle günde yüzlerce kamyonun trafik yaratıp can güvenliği açısından risk doğuracağını sözlerine ekleyen İmren, "Bursa'nın bütün çöp arabaları burada toplanacak, bütün pislik burada toplanacak. Hayvanlarımız bu yoldan meraya ulaşıyor. Biz yakınımızda böyle bir tesis istemiyoruz. Koku çekmek istemiyoruz. 17 dönümlük alanı daha iyi kullanabilirler. 2002 yılında buraya sandık kurulduğunda açık ara önde çıktılar. Bu hatadan vazgeçsinler. Bize çöp tesisini mi layık görüyorlar? Bakıyorlar yüzde 80 oy alıyorlar ama şunu söyleyeyim bütün köy olarak. Belediye seçimlerinde büyük sıkıntı yaşarlar” diyor.