Bursa Kadın Platformu: Uygun tahliye edilmeseydi Esra aramızda olacaktı

Esra Hankulu'nun öldürülmesine ilişkin açıklama yapan Bursa Kadın Platformu, Ümitcan Uygun’un tahliye edilmesine ilişkin Sedat Peker tarafından açıklanan iddiaların araştırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 19:30'da Fomara Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, Esra Hankulu'nun öldürülmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olduğu dövizleri taşıyan kadınlar açıklamada, sık sık "Kadın cinayetleri politiktir" sloganını attı. Kadınlar adına açıklama yapan Ceren Barış, Esra Hankulu’nun Ankara’da Ümitcan Uygun’un evinde ölü bulunmasıyla ilgili Sedat Peker'in ortaya attığı iddiaların araştırılmasını istedi.

’19 YILLIK İKTİDAR TÜM BU CİNAYETLERDEN SORUMLUDUR’

Türkiye'de neredeyse her gün bir kadın cinayeti işleniyor. Geçen günlerde de Ümitcan Uygun'un Esra Hankulu'nun ölümüyle şüpheli olmasından söz eden kadınlar, Ankara’da tecavüze uğrayan Eda Nur’un, şikayetçi olduktan sonra saldırganların serbest bırakılması üzerine intihar ettiğini belirtti. Ceren Barış, “Eda Nur’un ölümünü intihar diyerek geçiştiremezsiniz. Onu intihara sürükleyen, tecavüzcüleri serbest bırakan erkek yargının ve emniyet güçleridir” dedi. Eda Nur’un haberlerinin ardından dün İzmir’de Şenay Ay’ın vurulduğunu öğrendiklerini söyleyen Barış, 2021 yılının ilk 7 ayında 161 kadının öldürüldüğünü kaydetti. 

'İSYANIMIZ DA ÖFKEMİZ DE ÇOK BÜYÜK'

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğini vurgulayan Barış, şunları kaydetti:

“İstanbul Sözleşmesi'nden çıkanlar, kadına yönelik şiddete karşı yerli ve milli bir hat oluşturacaktı. Siz konuşmayın, konuştukça daha çok öldürülüyoruz. Sorumluluklarınızı yerine getirin. Uluslararası bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 no.lu yasanın gereklerini yapın. Kadın cinayetleri politiktir ve 19 yıllık iktidar tüm bu cinayetlerden sorumludur. Yeter artık, yeter! İsyanımızda öfkemizde çok büyük! Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz kalmadı. Biz kadınlar, kestik kara saçlarımızı, yaşamın uzaktı yakındı, yasaktı yasaydı töreydi, içinde dışında yanında değiliz, bu yazgıyı değiştireceğiz. Haklarımızdan da hayatımızdan da vazgeçmiyoruz. Kadın cinayetleri politiktir ve mutlaka hesabını soracağız.”