BÜFOK'tan 'Onur Ayı' fotoğraf sergisi: 'Biz buradayız' diyen özneleri göreceksiniz

BÜFOK'un LGBTİ+ Onur Ayı dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde düzenlediği fotoğraf sergisi başladı. Sanatçı Ateş Alpar “Yasaklara rağmen topuğunu yere sağlam basan özneleri göreceksiniz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Boğaziçi Üniversitesi Fotoğrafçılık Kulübü (BÜFOK), LGBTİ+ Onur Ayı dolayısıyla fotoğraf sanatçısı Ateş Alpar’ın geçmiş senelerdeki LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri’nden fotoğraflarını içeren fotoğraf sergisi düzenledi. Bugün Güney Meydan’da açılan sergi ilk saatlerden itibaren ilgi odağı olurken, serginin çağrı metninde Türkiye’de son birkaç yıldır Onur Yürüyüşleri'nin çeşitli gerekçelerle yasaklanmasına rağmen eylem ve etkinliklerle var olma mücadelesi verdiği ifade edildi.

'BİBER GAZININ GRİ BULUTLARI ARASINDA İNATLA ORTAYA ÇIKAN RENKLER...'

Çağrı metninde, “Bu sergi boyunca biber gazının gri bulutlarının arasından inatla ortaya çıkan renkli figürleri, rüzgârın yardımıyla doğaya salınan LGBTİ+ bayraklarını, yasaklara rağmen topuğunu yere sağlam basarak varlığını göstermeye devam eden, 'Biz buradayız!' diyen özneleri göreceksiniz. Cuma günü tüm gün boyunca Üstün Ergüder Meydanı'nda olacağız, sergimizi ziyaret etmeyi unutmayın” denildi.

'SERGİDE 'BİZ BURADAYIZ' DİYEN ÖZNELERİ GÖRECEKSİNİZ'

Sergi ile ilgili açıklamada bulunan sanatçı Alpar ise LGBTİ+ mücadelesinin önemli bir parçası olan Onur Haftası'nda, her yıl 28 Haziran 1969'daki Stonewall Ayaklanması'nın yıl dönümüne denk gelen tarih aralığında çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildiğini hatırlattı. Stonewall Ayaklanması ile beraber cinsellik felsefesi, cinsiyet çalışmaları ve etkinlikler artış gösterdiğini, ayrımcı uygulamalar ve söylemlere karşın yasaların gözden geçirilmesi gibi bir çok kazanım elde edildiğini belirten Alpar, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de son birkaç yıldır Onur Yürüyüşleri çeşitli gerekçelerle ama en temelde politik nedenlerle yasaklı olmasına rağmen birçok direniş temasıyla ve etkinliklerle var kalma mücadelesi veriyor. Bu fotoğraf sergisi buradan yola çıkarak, 5 yıldır Türkiye’nin farklı kentlerinde düzenlenen Onur Yürüyüşleri’nde çekilen fotoğraflardan oluşuyor. Alanları terk etmeyen, baskıya ve heteronormatif tahakküme karşı konum alan lubunların ve onların destekçilerinin görünür/duyulur olma çabalarının kayıt altına alındığı bu sergi, onların mücadelelerinin bir manzarasını çizmektedir: dans eden bir bedenin estetize hareketi kadar sınır esnetici ve o esnekliğin açtığı imkânlar doğrultusunda ele avuca sığamayacak, tutulamayacak, hapsedilemeyecek kadar queer! Bu yüzden sergi boyunca biber gazının gri bulutlarının arasından inatla ortaya çıkan renkli figürleri, rüzgarın yardımıyla doğaya salınan LGBTİ+ bayraklarını, uçuşan bedenleri, yasaklara rağmen topuğunu yere sağlam basarak varlığını göstermeye devam eden, 'biz buradayız!' diyen özneleri göreceksiniz.” (DUVAR)

Etiketler BÜFOK onur ayı sergi