Brezilya'da mart ayında ölenlerin sayısı 66 bini geçti

Brezilya'da korona salgınında son bir günde 3 bin 869 kişi öldü, martta ölenlerin sayısı 66 bini geçti. Kış mevsiminin daha kötü olacağını söyleyen doktorlar, "Tarihte böyle bir şey görülmedi" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun halk sağlığı önlemlerini ısrarla reddettiği Latin Amerika ülkesi Brezilya'da korona virüsü salgınının bilançosu her geçen gün ağırlaşıyor. Ülkede son bir günde 3 bin 869 kişi virüs nedeniyle ölürken, sadece mart ayında hayatını kaybedenlerin sayısı 66 bin 570'e yükseldi.

'DOKTORLAR HASTALAR ARASI TERCİH YAPMAK ZORUNDA KALIYOR'

Bu veri, Brezilya'nın dünya çapındaki tüm ölümlerin yaklaşık dörtte birine sahne olduğu anlamına geliyor. Ülkede son bir günde kayıtlara geçen yeni vaka sayısı ise 90 bin 638 olarak açıklandı. AFP ajansına konuşan doktorlar, hastanelerde hastalar arasında seçim yapmak zorunda olduklarını anlattı. Ülkenin kuzeydoğusunda görev yapan doktor Miguel Nicolelis, "Brezilya tarihinde ilk kez tek bir olay 30 günde bu kadar çok insanın ölümüne yol açtı" dedi.

'KIŞ MEVSİMİ DAHA DA KÖTÜ OLACAK'

Güney yarım küredeki ülkede yaz mevsiminde virüs böylesine hızlı yayılırken, yaklaşan kış ayları da sağlık çalışanlarını endişelendiriyor. Nicolelis insanların kapalı ortamlarda daha çok vakit geçireceği kış mevsimini "Brezilya mükemmel bir fırtınayla karşı karşıya kalacak" diye yorumlarken, epidemiyolog Ethel Maciel de aşı eksikliğine de dikkat çekerek "En kötüsü daha gelmedi" dedi.

'P1 VARYANTI İKİNCİ ENFEKSİYONLARA YOL AÇIYOR'

Uzmanlar, ülkedeki vaka patlamalarının büyük ölçüde P1 adı verilen ve daha hızlı yayılan Brezilya varyantından kaynaklandığını söylüyor. Türkiye'de de görülen bu varyantın, ilk virüsü atlatmış olan kişilere de yeniden bulaşabildiği belirtiliyor. 

YENİ BİR VARYANT BULUNDU

Öte yandan, Brezilya'da Güney Afrika varyantına benzer yeni bir mutasyon görüldüğü de açıklandı. Sao Paolo'daki Butantan Enstitüsü Başkanı Dimas Covas, bu varyantı taşıyan hastanın Güney Afrika'ya seyahat geçmişi olmadığını söyledi. Covas, "Bizdeki P1 varyantının Güney Afrika varyantına doğru evrilme ihtimali var" dedi. Bu açıklama akıllara aynı zamanda, uzmanların kontrolsüz yayılmada yeni varyantların ortaya çıkabileceği yönündeki uyarılarını getirdi. 

BOLSONARO AYNEN DEVAM: EVDE OTURARAK ÇÖZEMEYİZ

Önlem almadığı için ülke çapında eleştirilen ve son günlerde orduyla bir siyasi krize de gömülen Bolsonaro ise dün yine sokağa çıkma kısıtlamalarına karşı çıktı. Bolsonaro, toplam ölü sayısının 300 bini geçmesine rağmen tedbirleri reddederek "İki düşmanımız var, virüs ve işsizlik! Bu sorunu evde oturarak çözemeyiz" dedi. (DIŞ HABERLER)