Brezilya'da gergin bekleyiş: Bolsonaro hâlâ yenilgiyi kabul etmedi

Brezilya’da başkanlık seçimlerinde Lula da Silva’nın galip ilan edilmesi üzerinden 17 saatten fazla süre geçmesine karşın, faşist rakibi Bolsonaro hâlâ yenilgiyi kabul etmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya’da başkanlık seçimlerinde Luiz Inacio Lula da Silva galip geldi. Tüm oyların sayıldığı, Lula’nın yüzde 50,9, Bolsonaro’nun da yüzde 49,1’ini aldığı açıklanmıştı. Ancak Lula da Silva'nın galip ilan edilmesinin üzerinden 17 saatten fazla süre geçmesine karşın, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hâlâ bir açıklama yapmadı.

Faşist siyasetçinin, başlıca solcu rakibine karşı kaybetmesinin ardından uyuduğu bildirildi.

Bolsonaro’nun sessizliği, sonucu kabul etmeyebileceği kaygılarını artırıyor. Bolsonaro daha önce oylama sistemi konusundaki şüphelerini dile getirmiş, ancak bir kanıt da sunmamıştı.

Bolsonaro’nun daha önce yaptığı “sadece Tanrı beni iktidardan alabilir" gibi sözleri nedeniyle kamuoyu önüne çıkması gerginlikle bekleniyor.

GELENEĞE RAĞMEN ARAYIP TEBRİK ETMEDİ

Brezilya’da Yüksek Seçim Kurulu, Lula’nın ikinci turu kazandığını ilan etmişti.

Tüm oyların sayıldığı, Lula’nın yüzde 50,9, Bolsonaro’nun da yüzde 49,1’ini aldığı açıklanmıştı.

Lula’ya aralarında İngiltere, Çin, Hindistan, Rusya gibi dünyanın birçok yerinden kutlama mesajları gelirken, ABD Başkanı Biden Lula’yı “özgür, adil ve güvenilir seçimleri” kazanması dolayısıyla tebrik etti.

Ancak, kaybeden adayın kazanan adayı telefonla arayıp, rakibini tebrik etmesi geleneği olmasına karşın, Bolsonaro şu ana dek sessiz kaldı.

UYUMAYA GİTTİ 

BBC Türkçe'deki habere göre yakınları, sonuçların alınmasının ardından Bolsonaro’nun başkentteki başkanlık sarayında uyumaya çekildiğini söyledi.

Sabahsa, bir başkanlık danışmanı ve Bolsonaro’nun başkan yardımcısı adayı saraya girerken görüldü. Ancak başkanla buluşup buluşmadıkları net değil.

Daha sonra da Bolsonaro, saraydaki ofisine geçerken görüldü.

Brezilya medyası, bir başkanlık basın toplantısı için her şeyin hazırlandığını ancak kimsenin bunun yapılıp, yapılmayacağını bilmediğini duyuruyor.

Bu arada, Bolsonaro’nun yakın müttefikleri, Lula’nın seçim zaferini kabul etti. Bunlar arasında, Kongre’nin alt kanadının güçlü lideri Arthur Lira ve Sao Paulo eyaletinin yeni valisi Tarcisio de Freitas da vardı.

Uzmanlar Lula’nın seçim zaferinden sonra hem ülkede hem de ülke dışında aldığı desteğin, Bolsonaro’nun seçim sonuçlarına itirazını zorlaştıracağını söylüyor. Ancak iş birliği yapmayan bir lider, Lula’nın 1 Ocak 2023’teki yemin törenine kadarki geçiş sürecini zorlaştırabilir.

BARİKAT KURDULAR

Bolsonaro’ya bağlı kamyon şoförlerinin en az 13 eyalette yollara barikat kurdukları bildiriliyor. Bazı barikatların kaldırıldığı, ancak kalanlarının da büyük yollarda önemli rahatsızlık yarattığı kaydediliyor. Lula seçim zaferi konuşmasından bu yana, rakibi konusunda konuşmadı ve bunun yerine Arjantin lideriyle buluşmayı tercih etti. Partisi, Lula’nın gün içinde ABD’li mevkidaşı Biden ile de görüşeceğini bildirdi. (HABER MERKEZİ)