Brezilya'da bir günde 2 bin 841 kişi öldü, 'havadan jel sıkalım' önerisi dalga konusu oldu

Korona virüsünün daha bulaşıcı P1 varyantının yetersiz önlemler nedeniyle giderek yayıldığı Brezilya'da, bir gün içinde 2 bin 841 kişi öldü. Bir siyasetçinin 'havadan dezenfektan sıkalım' önerisi ise şaşkınlık yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınında halk sağlığı tedbirlerine karşı çıkıp üçüncü kez sağlık bakanı değiştiren aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun yönetimindeki Brezilya'da kriz derinleşiyor. Daha bulaşıcı P1 varyantının yetersiz önlemler nedeniyle giderek yayıldığı ülkede, bir gün içinde 2 bin 841 kişi Covid-19'dan öldü. 

Brezilya'da aynı gün, 83 bin 926 yeni vaka tespit edildi. Ülkedeki toplam ölü sayısı 282 bin 127'ye, toplam vaka sayısı 11 milyon 603 bin 535'e yükseldi.

'İŞ İNSANLARININ UÇAK VE HELİKOPTERLERİ VAR'

Federal hükümet diğer ülkelerde alınan halk sağlığı önlemlerini reddetmeyi sürdürürken, güneydeki Rio Grande do Sul eyaletinin tanınmış belediye meclisi üyelerinden Alberi Dias'ın 'havadan dezenfektan sıkma' önerisi şaşkınlık yarattı. Turistik Canela kentinde yerel siyasetçilerle bir toplantıda konuşan Dias, "Burada helikopter ve uçak sahibi olan çok fazla iş insanımız var... Alkollü jelin sıvı bir versiyonu olup olmadığını bilmiyorum ama bunu spreyle sıkmanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum çünkü virüs havada" dedi. Dias, "Tarlaları sulamak için uçak kullanıyorlar. Belki de bu iyi bir fikirdir çünkü alkollü jelin bir zararı yok" diye konuştu.

'SAĞLIK BAKANI OLMAYA HAZIR'

Metrópoles haber sitesinin aktardığına göre, Dias'ın bu sözleri dalga konusu oldu. Toplantıda en az bir belediye meclisi üyesinin bu öneriye güldüğü belirtilirken, sosyal medyada kentte birisi sigara yaksa ne olacağına dair paylaşımlar yapıldı. Bir kullanıcı, Bolsonaro'nun sürekli değiştirdiği sağlık bakanlarının salgın karşısındaki başarısızlığına atıfla "Bu adam sağlık bakanı olmaya hazır" mesajını paylaştı.

YENİ BAKANDAN 'DEĞİŞİKLİK YOK' SİNYALİ

Bolsonaro'nun yeni sağlık bakanı adayı olan kalp doktoru Marcelo Queiroga ise hükümetin tepki çeken salgın yönetiminde büyük bir değişiklik yapmayacağının sinyalini verdi. Queiroga, düzenlediği basın toplantısında Brezilyalılara maske takma ve ellerini yıkama çağrısında bulunurken, "Bunlar basit ama önemli önlemler. İnsanlar bu önlemlerle ekonominin kapatılmasından kaçınabilir" dedi. Queiroga, kapanma kararlarının pandemiyi durdurmanın yolu olmadığı görüşünü savundu.

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, salgının başından beri eyalet valileri ve bilim insanlarına direnerek kapanmaya karşı çıkıyor. Bilim insanlarıysa, gelinen noktada Brezilya'daki tedbirlerin sıkılaştırılmasının şart olduğu ve virüsün bu şekilde yayılmaya devam etmesine izin verilmesinin yeni varyantların ortaya çıkmasına yol açabileceğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)