Brezilya'da aşı yolsuzluğu iddiası on binleri sokağa döktü: 'Rüşvet değil aşı'

Brezilya'da aşı alımında yolsuzluk iddialarına soruşturma açılması, salgındaki tavrıyla tepki çeken aşırı sağcı devlet başkanı Bolsonaro'ya karşı öfkeyi sokağa taşırdı. On binlerce kişi eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınında 522 binden fazla kişinin ölümüne sahne olan Brezilya'da, salgında önlem almayı reddeden aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro'ya öfke dinmiyor. Son olarak aşı alımında yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatılmasının ardından, ülkenin en büyük kentlerinde on binlerce kişi Bolsonaro'ya karşı sokağa döküldü.

'BU CANAVARI İKTİDARDAN İNDİRİP BREZİLYA'YI GERİ ALMALIYIZ'

Bolsonaro'nun görevden alınmasını isteyen protestocular, "Rüşvet değil aşı" ve "Soykırım" gibi sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıdı. Eyleme katılan 79 yaşındaki solcu milletvekili Benedita da Silva "İnsanlar uyandı" derken, Rio de Janeiro'daki yürüyüşe eşiyle birlikte gelen 64 yaşındaki Magda Souza da "Buradayım çünkü bu canavarı kesinlikle iktidardan indirmeli ve Brezilya'yı geri almalıyız" dedi.

47 yaşındaki devlet memuru Patricia Ribeiro, Covid'den ölen erkek kardeşini anmak için hayatında ilk kez bir eyleme katıldığını söyleyerek, "Kardeşimin ölümünden hükümeti sorumlu tutuyorum. Bizim hayatlarımızın hiçbir değeri yokmuş gibi davranıyorlar" tepkisini gösterdi. 86 yaşında Covid'den ölen anneannesi için eyleme gelen 18 yaşındaki Daniel Melo ise "Hastaneye gitti ve eve hiç dönemedi" dedi. Melo, korona virüsünü ilk günlerde 'küçük bir grip' diyerek ciddiye almayan Bolsonaro'yu soykırıma meyilli olmakla suçlayıp, "Herkesi öldürmek istedi" diye konuştu.

'BU SADECE BOLSONARO DESTEKÇİLERİNİN BAYRAĞI DEĞİL'

The Guardian gazetesi, Bolsonaro'nun aşırı sağcı hareketinin Brezilya'nın yeşil-sarı bayrağını kendilerine ait bir sembol gibi kullandığını, muhalefetin son eyleminde bu algıya karşı Brezilya bayraklarının kullanıldığına da dikkat çekti. Solcu eylemci André da Silva, "Bu onların bayrağı değil. Brezilya bayrağı ve bizler Brezilyalıyız. Brezilya hepimize ait" diyerek kendilerinin vatansever olduklarını söyledi. 

ÜNLÜ OYUNCULAR DA KATILDI

Ülkenin tanınmış oyuncuları da eylemdeydi. Ünlü oyuncu ve yönetmen Paulo Betti "Ölüleri onurlandırmak ve 'Biz yaşıyoruz' demek için buradayız" ifadelerini kullanırken, bir diğer ünlü oyuncu Sílvia Buarque "Bu yıkımın sürmesine izin veremeyiz. Pandemi beni, onun seçimle 2022'de iktidardan gitmesini bekleyemeyeceğimize inandırdı" diye konuştu. 

The Guardian gazetesinin haberine göre, en az 13 eyalet başkentinde ve onlarca başka noktada eylemler düzenlendi. Ülkenin en önemli şehirleri olan Belém, Recife, São Paulo ve Brasília'da binlerce kişi sokağa çıkarken, Avrupa kentleri Londra, Barselona ve Dublin de eş zamanlı olarak Bolsonaro karşıtı eylemlere sahne oldu.

'AŞILARIN FİYATI KASTEN YÜKSEK GÖSTERİLDİ'

Bolsonaro'ya karşı son öfkeyi ateşleyen şey, hükümetin Hindistan'dan aşı alımı sırasında yolsuzluk yaptığı iddiaları oldu. Hindistan merkezli ilaç firması Bharat Biotech'ten 316 milyon dolar değerinde milyonlarca doz Covid aşısı alımında üst düzey yetkililerin yolsuzluk yaptığı, Bolsonaro'nun da buna ses çıkarmadığı iddia ediliyor. Son olarak cuma günü, Yüksek Mahkeme Yargıcı Rosa Weber iddiaların soruşturulması için talimat verdi. Senato'da kurulan araştırma komisyonu, söz konusu kontratta aşıların fiyatının yüksek gösterildiği ve yolsuzluk yapıldığına dair şüpheler bulunduğu sonucuna varmıştı. (DIŞ HABERLER)