Brezilya, Sinovac aşısının yeni sonuçlarını açıkladı

Türkiye'nin de kullandığı Sinovac aşısını Brezilya'da üreten Butantan Enstitüsü, yeni test sonuçları açıkladı: İki doz arasının 21 günden uzun tutulması halinde yüzde 62.3 koruma görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin de kullandığı Çin menşeli Sinovac aşısının Brezilya'daki testlerini ve üretimini yapan Butantan Enstitüsü, aşının etkinlik oranlarında dair yeni bir araştırma yayımladı. Araştırma CoronaVac'ın ülkede yayılan daha bulaşıcı ve öldürücü P1 varyantına karşı etkili olduğu tespit edildi; genel koruma oranının da dozlar arasındaki sürenin 21 günden uzun tutulması halinde yüzde 62.3'e yükseldiği belirtildi.

Brezilya çapında 12 bin 400 kişinin katıldığı, hakem heyeti incelemesinden geçen ve saygın tıp dergisi Lancet'te yayımlanması beklenen araştırmaya göre,

* Aşının iki dozunun iki hafta arayla yapılması halinde koruma oranı yüzde 50.7; 

* Doz aralığının 21 günden uzun uzun tutulması halindeyse 62.3 olduğu tespit edildi.

* Aşının orta derecedeki vakaları önleme oranı ise yüzde 62 ile yüzde 83 arasında olduğu belirtildi.

'HARİKA HABER' DİYE DUYURDULAR

Ensitütü'nün sosyal medya hesaplarından 'Harika haber' diye açıklanan bu sonuçların, aralık ve ocak ayında açıklanan yüzde 50.3-78 aralığındaki koruma oranlarından daha yüksek olduğu vurgulandı.

TÜRKİYE 28 GÜN ARAYLA YAPIYOR

Türkiye'de Sinovac aşıları, daha yüksek antikor sağlanması için 28 gün arayla yapılıyor.

'ÜÇÜNCÜ SINOVAC DOZUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Butantan Enstitüsü'nün klinik araştırmalar bölümünün tıbbi direktörü Ricardo Palacios ise Sinovac firmasının aşısının bağışıklık süresini için üçüncü bir doz daha yapma seçeneğini düşündüklerini söyledi. CNN Brasil'e konuşan Palacios, "Bağışıklık yanıtının süresinin nasıl uzatılacağı konusunda ciddi endişeler var ve alternatiflerden biri, CoronaVac'ın kendisi veya başka bağışıklık kazandırıcılarla güçlendirici bir doz yapmak" dedi.

Palacios, güçlendirici amaçlı üçüncü dozun, onay alması halinde, Butantan Ensitüsü'nün kendisinin geliştirmekte olduğu aşıyla da yapılabileceğini söyledi.

P1 varyantının hâkim olduğu ve hem yeterli aşılamanın yapılmadığı, hem de önlemlerin alınmadığı Brezilya'da son bir günde 37 bin yeni vaka tespit edildi. 353 binin üzerinde ölüme sahne olan Brezilya, dünyada ABD'den sonra en çok can kaybının yaşandığı ülke. (DIŞ HABERLER)