Brezilya alarm veriyor: Bir günde 3 bin 251 kişi koronadan öldü

Aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun önlem almayı ısrarla reddettiği Brezilya'da korona virüsü salgınının yarattığı trajedi kontrolden çıkıyor. Ülkede son bir günde 3 bin 251 kişi Covid-19'dan ölürken, Brezilya varyantı komşulara da yayılmaya başladı. Brezilya çapında Bolsonaro'ya karşı tencere-tavalı eylemler başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsüne karşı yeterli önlem alınmayan Latin Amerika ülkesi Brezilya'da son bir günde 3 bin 251 kişi öldü. Brezilya Sağlık Bakanlığı, son bir günde kaydedilen yeni vaka sayısını da 82 bin 493 olarak açıkladı.

Bu verilerle ülkedeki ölü sayısı 299 bine yaklaştı; vaka sayısı da 12 bini geçti. Brezilya şu an dünyada hem ölüm, hem vaka sayısı açısından ABD'nin ardından ikinci sıraya yerleşmiş durumda. 

'BREZİLYA VARYANTI ŞİLİ, PARAGUAY VE URUGUAY'A DA BULAŞTI'

Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun ekonomiye öncelik vermek adına sıkı önlemleri ısrarla reddetmesiyle oluşan bu tablo, ülkenin komşuları arasında da endişe yaratmış durumda. Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), daha bulaşıcı olduğu bilinen P1 adlı Brezilya varyantının Şili, Paraguay ve Uruguay'da da görüldüğünü açıkladı. PAHO Direktörü Carissa Etienne, Brezilya'nın kendileri için büyük bir endişe kaynağı olmaya başladığını söyledi, "Ne yazık ki buradaki ağır durum, komşu ülkeleri de etkiliyor" dedi.

'PANDEMİDE HİÇ BAŞARISIZ OLMADIK' İDDİASI

Brezilya içindeyse Bolsonaro'ya tepki büyüyor. Devlet Başkanı'nın dün pandemiye verdiği yanıtı savunup aşılamayı hızlandıracağını anlattığı konuşma sırasında, Brezilya çapında birçok noktada tencere tavalı eylem yapıldı. Bolsonaro televizyondan yayınlanan konuşmasında 'hükümetinin pandemiyle savaşmakta hiçbir zaman başarısız olmadığını' ve 'insanların kısa süre içinde normal hayatlarına döneceğini' savunurken, ülke çapında birçok kentteki evlerden tencere tava sesleri yükseldi. 

YÜKSEK MAHKEME REDDETTİ

Brezilya Yüksek Mahkemesi de, Bolsonaro'nun salgına karşı kapanma önlemleri alan bazı eyaletlere karşı kaybettiği davadaki temyiz başvurusunu görüşmeyi reddetti.

Brezilyalı sağlık çalışanları, ülkede sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği ve kontrolsüz yayılma nedeniyle yeni varyantların ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor. (DIŞ HABERLER)