Boşanmak üzere olduğu erkek tarafından kaçırıldı: İki gündür aranıyor

Çanakkale’de yaşayan İ.K., en son boşanmak üzere olduğu İlker Mustafa Kuloğlu’nun aracına binerken görüldü. Emniyet ekipleri tarafından iki gündür aranan kadından hâlâ bir haber yok.

Fotoğraf: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu sosyal medya hesabı
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Çan ilçesinde yaşayan İ.K.’den iki gündür haber alınamıyor. MOBESE görüntülerine göre, yakınları tarafından hakkında kayıp ihbarı yapılan kadın, en son boşanmak üzere olduğu İlker Mustafa Kuloğlu’nun aracına binerken görüldü.

Kayıp kadını bulmak için jandarma, AFAD ve AKUT ekipleri tarafından Çan’ın ormanlık alanlarında ve geniş bir arazide yapılan çalışmalar devam ediyor.

DAHA ÖNCE DE KAÇIRILDI

İ.K., boşanmak üzere olduğu erkek İlker Mustafa Kuloğlu tarafından daha önce de taciz ve tehdide maruz kaldı. Nisan ayında, İ.K., Kuloğlu tarafından cinsel istismara uğradı, ormanlık alana kaçırılarak ölümle tehdit edildi. Ormanlık alanda bir şekilde Kuloğlu’nun elinden kurtulan ve yolda gördüğü bir çobandan yardım isteyen İ.K., çobanın cep telefonundan jandarmayı arayarak yardım istedi. Bu olay sonrası hukuki yollara başvuran kadının çabaları ise sonuçsuz kaldı.

‘MAHKEME TUTUKLAMAYA GEREK GÖRMEDİ’

İ.K.’nin avukatı Ümran Aydın, arama çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. İ.K’nin nisan ayındaki kaçırılma olayından beş gün sonra kendisine geldiğini söyleyen Aydın, İ.K.’nin kendisine eşinin onu öldürmeye çalıştığını anlattığını dile getirdi. Aydın, suç duyurusunda bulunarak hukuki süreci başlattıklarını, hatta savcının tutuklamaya sevk etmesine rağmen, mahkemenin tutuklamaya gerek görmediğini söyledi. Aydın, “Kadın, gerçekten çok korkuyordu. Çünkü yaşadıkları, kelimelerle ifade edilebilir değildi” diye konuştu.  

‘KORUMA KARARI SIK SIK İHLAL EDİLDİ’

Mahkemenin koruma kararı aldığını dile getiren Aydın, bu karara rağmen, boşanma davası açtıkları erkek tarafından İ.K.’nin sık sık takip edildiğini belirtti. Aydın, “Koruma kararının ihlal edildiği emniyet tarafından mahkemeye bildirildi. Ancak kendisini rahatsız etmediği, herhangi bir temasta bulunmadığı için bu itirazlarımız reddedildi. Sonrasında yine şikayetlerimiz oldu. Müvekkilimi, oğlunun telefonundan arayarak tehdit etti. Ancak bu konuda da hukuken bir sonuç elde edemedik. Ancak kocası, kadını sürekli taciz altında tuttu. Evinin etrafında gezdi. Gören komşular, tanıklık etmedi, görmedik dedi” diye anlattı.

‘HIZLI AKSİYON ALINSAYDI BULUNABİLİRDİ’

Aydın, son kaçırma olayından ise şöyle bahsetti: “Birkaç gün önce akşam saatlerinde adam eve girmiş. Sabah komşular, iş arkadaşlarını aramış, işe gelip gelmediğini sormuşlar. Önceki sabah (salı günü) kayıp ihbarı yapılmış.  Evinin önünden MOBESE kaydı var. Boşanma davasını açtığımız eşi tarafından araca bindirildiği görülüyor. Çok hızlı aksiyon alınsaydı bulunabilirdi.” 

Boşanmak üzere olduğu kocasının şiddetine maruz kalan kadınla ilgili, komşularının tanıklık etmediğini dile getiren Aydın, “Aile yakınlarının da kadına yönelik ‘bu olayları duyuruyorsunuz, haber yaptırıyorsunuz’ gibi baskıları vardı” dedi.

‘CAN GÜVENLİĞİ KESİNLİKLE YOK’

Müvekkilinin hayatından endişe ettiğini dile getiren Aydın, “Müvekkilimin can güvenliği kesinlikle yok. Eşinin kendini öldürmek istediğini söylüyordu sık sık. Kendisini öldürmeye çalıştığı sırada kurtulmuş olmasına rağmen, ‘delil yok’ kabul edildi. Akıl alır gibi değil” diye konuştu.

Aydın ayrıca, bu ve benzeri olayların Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasının sonuçları olduğunu ifade ederek iktidarın, kadın hakları konusunda toplumu, adli mercileri ve kolluk kuvvetlerini geriye götürdüğünü söyledi.