Borrell: Türkiye ile AB bir dönüm noktasına yaklaşıyor

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ankara'nın Kıbrıs siyasetini eleştirdi. "Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili son eylemlerinin ve açıklamalarının BM kararlarına aykırı olduğunu ve gerilimi daha da tırmandırdığını düşünüyoruz" diyen Borrell, "Zaman daralıyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde bir dönüm noktasına yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC hükümetinin Rum yönetimiyle en önemli anlaşmazlık konularından biri olan Maraş'ın bir bölümünü tek taraflı olarak açması ve Ankara'dan iki devletli çözüm çağrılarının yapılması sonrası, Ankara-Brüksel hattındaki Kıbrıs gerilimi tırmanıyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki söylemlerinin AB ile gerilimi artırdığını söyledi. Borrel, 'Ankara'nın davranışlarının AB'yle olan ayrışmayı büyüttüğünü' söyledi.

AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının bugünkü zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Borrell, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın pazar günü KKTC'de yaptığı iki devletli çözüm vurgusuna atıfta bulunarak "Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili son eylemlerinin ve açıklamalarının BM kararlarına aykırı olduğunu ve gerilimi daha da tırmandırdığını düşünüyoruz" dedi.

AB yetkilisi, "Türkiye'nin, kendi davranışlarının AB'yle olan ayrışmayı büyüttüğünü anlamasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Olumlu bir gündeme dönebilmek -ki bunu umuyoruz- Türk tarafında temel bir davranış değişikliği gerektirecek" diye konuştu. 

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Avrupa Birliği'nin önümüzdeki ayki liderler zirvesinde olası yaptırımları ele alması beklenirken, Borrell "Zaman daralıyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde bir dönüm noktasına yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)