Boğaziçi'nin Kayyım Rektörü, Atatürk Enstitüsü'nün seçilmiş müdürü Prof. Kırlı'yı görevden aldı

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanmış Rektörü, Atatürk Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Kırlı'yı gerekçe bile göstermeden görevden alıp Prof. Dr. Sevtap Demirci'yi atadı. Akademisyenler tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'nde Kayyım Rektör Naci İnci'nin, keyfi uygulamaları devam ediyor.  

İnci, görev süresi 2023 sonunda dolacak olan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Kırlı'yı görevden aldı. Kırlı'nın yerine Prof. Dr. Sevtap Demirci'nin atandığını duyurdu.

Atatürk Ensitüsü'nün eski ve mevcut öğretim üyeleri, üniversite yönetiminin aldığı kararı bir açıklamayla protesto etti. 

ÖĞRETİM ÜYELERİNİN OYLARIYLA SEÇİLDİ

Dr. Seda Altuğ, Dr. Irmak Ertör, Prof. Dr. M. Asım Karaömerlioğlu, Prof. Dr. Nadir Özbek, Dr. Ramazan Öztan, Doç. Dr. Umut Türem, Doç. Dr. Berna Yazıcı ve emekli Atatürk Enstitüsü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe Buğra, Prof. Dr. Çağlar Keyder, Prof. Dr. Şevket Pamuk ve Prof. Dr. Zafer Toprak’ın imzasını taşıyan açıklamanın tamamı şöyle:

“Atatürk Enstitüsü öğretim üyelerinin oylarıyla seçilmiş Enstitü müdürümüz Prof. Dr. Cengiz Kırlı’nın görev süresinin dolmasına bir buçuk yıl varken, hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alındığını ne yazık ki 8 Ağustos 2022 günü bir EBYS bildirimi yoluyla öğrendik!

Seçilmiş Enstitü müdürümüzün böyle gerekçe gösterilmeden ve üniversitemiz teamüllerine tamamen aykırı bir şekilde Rektörlük tarafından görevinden alınmasını kınıyor, kabul etmiyoruz.

Atatürk Enstitüsü uzun yılların emekleriyle Türkiye çalışmaları alanında dünyanın en saygın kurumlarından biri olmuştur. Enstitümüz istisnasız bütün Boğaziçi öğrencilerine zorunlu ders olan HTR dersini en yetkin biçimde sunarak okul genelinde önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Sosyal bilimlerde okulumuzdaki yüksek lisans ve doktora çalışmalarında çok sayıda araştırmanın beşiği olan böylesi önemli bir kuruma tepeden bir müdür atanması sadece enstitümüzdeki değil, aynı zamanda tüm üniversitemizdeki eğitim ve çalışma ortamını sıkıntıya sokacak çok, ama çok yanlış bir karardır.

Rektörlük’ün acilen bu yanlış karardan dönmesini talep ediyoruz.”

CANDAN'DAN KAYYIM REKTÖRLÜĞE İKİ YENİ DAVA 

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Can Candan, Kayyım Rektör Naci İnci’nin, kendisini asılsız gerekçelerle hukuksuz bir şekilde ikinci defa işten çıkarmasını ve işten çıkarmaya gerekçe olarak gösterilen disiplin cezasını, açtığı iki yeni dava ile yargıya taşıdı. Candan, hakkında açılan disiplin soruşturması sonucu verilen cezanın iptali ile göreve son verme işleminin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep etti.

Candan’ın avukatı Fırat Kuyurtar, davalarla ilgili şunları söyledi: "Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Can Candan lehine Mahkeme kararlarını uygulamamak için yeni arayışlar içine girmiştir. Disiplin cezası da bu göreve son verme işlemine dayanak olması için verilmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi’nin atanmış yönetiminin açıkça hukuksuz, mahkeme kararlarını uygulamamak için gerçekleştirdiği bu işlemlere karşı hukuken yapılması gereken mücadele sonuna kadar sürdürülecektir.”

(HABER MERKEZİ)