Bodrum yangını: Havadan destek olmazsa 3-4 gün daha sürer

Bodrum'da 4 gündür süren yangınla ilgili oluşturulan kriz masasının başındaki Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, bölgedeki son durumu anlattı.

Google Haberlere Abone ol

BODRUM - Muğla'da Bodrum- Milas sınırında başlayan ve iki ilçede de ormanlık alanları tehdit eden yangın 4. gününde. Yangına en yakın noktalardan Mumcular’daki kriz masasının başkanı Tayfun Yılmaz, “Havadan destek olmadığı sürece en az 3-4 gün daha sürer” diyor.

Kriz masası okul binasında görev yapıyor.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Gökpınar, Yukarı ve Aşağı Mazı mahalleleri ile Armutçuk mevkiinde devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı.
Milas ve Bodrum’da yangınlar dört gündür sürüyor. Milas Beyciler’de başlayan yangın kısa sürede Çökertme’yi etkisi altına aldı. Gökpınar, Yukarı Mazı ve Aşağı Mazı Mahallelerine de ulaşan yangına müdahale sürüyor.Yangına müdahale etmek ve koordinasyonu sağlamak Mumcular’da bir kriz masası oluşturuldu. İhtiyaç duyulan malzemeler buraya getiriliyor ve gıda, hijyen, ecza gibi gruplara ayrılarak burada tasnif ediliyor.

Gıdaların tasnif edildiği oda.

‘YIĞILMA OLUYOR’

Bodrum Belediyesi Vefa Sosyal Destek Grubu’nda medikal malzemelerle ilgilenen bir görevliyle konuşuyoruz. Herkesin iyi niyetle yardımcı olmaya çalıştığını ancak çok sayıda kişinin kriz merkezine gelmesin bir yığılmaya sebep olduğunu söylüyor. “Sosyal medya hesaplarını takipte kalsınlar. Oradan duyuruluyor ihtiyaçlar. İstanbul’dan, İzmir’den, Çanakkale’den arazözler, su tankerleri geliyor. Belediyeler bir şekilde destek oluyor. Vatandaş da çabalıyor. Onun dışında bir şey görmüyoruz.”

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, kriz merkezinin başında.

Kriz Merkezi’nin başında Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz bulunuyor. Yılmaz, son durumu şu sözlerle aktarıyor: “Birinci gün Umurça Mahallesi’nin üst sırtlarından başlayıp İçmeler’e doğru devam eden yangınla uğraşırken Bayır bölgesinde başka bir yangın çıktı. İki farklı bölgede yangın çıkmasıyla kriz masası oluşturduk. Şu anda belediyemize ait 26 tane itfaiye aracı ve arazözlerle daha çok meskûn mahalleri korumak adına çalışıyoruz. İlçe belediyelerinin yangını söndürmek gibi ne bir görevi ne de bir yetkisi var. Ama halkımızın canını korumak adına meskun mahallerin 100-150 metre önünde arazözleri, itfaiyemizi konumlandırarak devamlı olarak soğutma çalışmaları yapıyoruz. Tahliye görevi de yapıyoruz. Şu anda tüm araçlar 24 saat görev yapıyor.”

‘200-250 METRE HORTUMLA MÜDAHALE EDİYORUZ’

Havadan destek olmadığı sürece yangının en az 3-4 gün daha süreceğini düşündüğünü belirten Yılmaz, “Bunu yaşayarak görüyoruz. Makilik alanlardaki yangını bizzat itfaiyeyi, arazözü sokarak söndürmemiz çok zor oluyor. Belirli bir seviyede yaklaştıktan sonra 200-250 metre hortumu uzatarak müdahale etmeye çalışıyoruz. O sırada da yangın belli bir seviyeye gelmiş oluyor” diye konuşuyor.

“Gece yarısından sonra ‘Herhalde yangını hallettik’ diyor bu işi bilmeyenler. Ama rüzgarın da etkisiyle öğlen saatlerinde ve akşama doğru yangın yeniden devam ediyor. Üç gündür aynı şeyleri yaşıyoruz. Havandan 40 ton kapasiteli uçaklarla yapılacak müdahalenin bu yangını 1-2 günde bitireceğini düşünüyorum. Fakat karayoluyla istediğimiz kadar müdahale etsek de yangını söndüremiyoruz. Şu ana kadar sadece 3.25 tonluk su taşıyan helikopterle 1-2 gün boyunca seyrek seferlerle destek verdi. Ama çok ciddi bir koordinasyon kurulamadı açıkçası, yeteri kadar da gelemedi. Çökertme tarafına geçince santral tehlikesiyle bu sefer helikopter hiç gelmemeye başladı zaten. Bu kadar çaresiz kalmışken, etkisi büyük bir yangın varken uçakların hala devreye alınmamasını hayretle izliyorum.”

“Muğla yüzde 68’i ormanlarla kaplı bir alan. Bu alanda ekip, ekipman, teçhizat, su depoları, uçak, helikopter gibi tüm tedbirleri alınması lazım. Yüzde 68’i ormanlarla coğrafyada en önemimle husus bu ormanları Nasıl koruyup kollanacağını öğrenmektir. Bununla ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığını görüyoruz.”