BMGK tahıl anlaşmasını görüştü: 'Sivil gemilere tehdit kabul edilemez'

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan BM yetkilisi DiCarlo, "Karadeniz'de seyir halindeki sivil gemilerin hedef alınabileceğine ilişkin tehditler kabul edilemez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilme kararı ve kararın etkileri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yapılan oturumda ele alındı. 

AA'nın aktardığına göre, BM, Rusya'nın kararının küresel gıda fiyatları ve gelişmekte olan ülkeler üzerinde geniş çaplı etkisi olacağı konusunda uyararak, Moskova'ya anlaşmaya dönme çağrısında bulundu. Rusya'nın anlaşmaya dönmesinin öneminin altını çizen birçok üye ülke, Türkiye ve BM'ye çabaları nedeniyle teşekkürlerini iletti.

'KARARIN ARDINDAN KÜRESEL GIDA FİYATLARI ARTMAYA BAŞLADI'

Dün gerçekleşen oturumda bir konuşma yapan BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Rusya'nın kararının ardından küresel gıda fiyatlarının artmaya başladığına dikkat çekti. DiCarlo, bunun en kırılgan toplumları etkileyen mevcut tarım, enerji ve mali krizleri derinleştirdiğine işaret etti.

Rusya'nın Ukrayna'daki limanlara yönelik saldırısının gıda güvenliğine ilave darbe vurduğunu ifade eden DiCarlo, saldırıların sivil can kaybına yol açtığını da bildirdi.

DiCarlo, "Karadeniz'de seyir halindeki sivil gemilerin hedef alınabileceğine ilişkin tehditler kabul edilemez. Karadeniz'de bir askeri hadisenin yol açabileceği çatışmayı önlemek için her önlem alınmalı. Aksi halde bunun sonuçları hepimiz için korkunç olur" dedi.

'HALİHAZIRDA ÇOK ZOR DURUMDA OLAN MİLYONLARCA İNSANI ETKİLEDİ'

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ise Rusya'nın kararının halihazırda çok zor durumda olan milyonlarca insanı etkilediğini belirtti. 22 Temmuz 2022'de imzalanan anlaşmanın tarihi önemi olduğunu kaydeden Griffiths, Rusya'nın kararının büyük hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Griffiths, son günlerdeki gelişmelerin ise 'alarm verici' olduğunu belirterek, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana çarşamba günü tahıl fiyatlarının en fazla arttığı gün olarak kayıtlara geçti. Bu şaşırtıcı değil, söz konusu etkiyi tahmin ediyorduk" dedi. BM'nin tahıl ihracatını gerçekleştirmek için çabalarını sürdüreceğini aktaran Griffiths, bunun için uluslararası destek ve diplomasiye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Griffiths, "Bu bağlamda Türkiye hükümetine olağanüstü çabaları ve desteği için teşekkürlerimizi iletmek istiyorum" dedi. Birçok kişinin Rusya'nın kararıyla ilgili üzüntü ve hayal kırıklığını dile getirdiğini söyleyen Griffiths, "Ancak 362 milyon için bu bir üzüntü meselesi değil. Bu, onların, çocuklarının, ailelerinin geleceğiyle ilgili. Onlar üzgün değil kızgınlar ve endişeliler, bazıları aç kalacak, bazıları da açlık yüzünden ölecek" ifadelerini kullandı.

ABD: TÜRKİYE'NİN LİDERLİK ROLÜNÜ ÜSTLENMESİNİ BEKLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Colorado'da devam eden Aspen Güvenlik Forumu'nda konuya ilişkin açıklamada bulundu. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda gelinen son duruma ilişkin konuşan Blinken, "Türkiye, ilk etapta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yakın işbirliği içinde çalışarak inisiyatifin sıfırdan hayata geçirilmesinde etkili oldu. Bunu yerden kaldırmak için harika bir iş çıkardı. Bu nedenle Türkiye'nin, daha önce yaptığı gibi dünyanın dört bir yanındaki insanların ihtiyaç duyduğu gıdayı makul fiyatlarla alabilmelerini sağlamak için tekrar bu işi rayına oturtmada liderlik rolünü üstlenmesini bekliyoruz" dedi.

RUSYA: ALTERNATİF ANLAŞMA KONUSUNDA TEMAS YÜRÜTMÜYORUZ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin de dün başkent Moskova’da tahıl anlaşması konusunda düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Afrika’ya yönelik tahıl sevkiyatıyla ilgili alternatif rotalar üzerinde çalışmalar yürüttüğünü anlatarak, “Yeni rotalar konusu genel olarak lojistik ve teknik bir konu ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Rus kargoları ve Rus tahıllarının teslimatı konusunda Afrika ülkeleriyle çok ciddi temaslarımız var" dedi. 

Verşinin, Rusya’nın, tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından alternatif bir anlaşma konusunda başka ülkelerle görüşmeler yürütüp yürütmediğine yönelik soruuya, “Tahıl anlaşmasına alternatif bir anlaşma konusunda temaslar yürütmüyoruz” yanıtını verdi.

Rusya’nın konuya yaklaşımının net şekilde ifade edildiğinin altını çizen Verşinin, “Önce bir yıldır müzakere ettiğimiz ve çok sayıda vaat aldığımız işin sonuçlarını alalım. Sonra dünya pazarına tahıl tedarik etmek için ortak çabaları yeniden canlandırabiliriz" dedi. (DIŞ HABERLER)