BM: Gazze büyük bir sağlık tehlikesinin eşiğinde

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu, Gazze'ye yönelik yardım çalışmalarının başarılı olması için insani bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler'e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'ndan (UNRWA) Philippe Lazzarini, Gazze'deki son duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bölgeye acilen daha fazla insani yardım gönderilmesi gerektiğini söyleyen Lazzarini, 'Gazze'nin boğulduğunun' ve halkın 'dışlanmış ve terk edilmiş hissettiğinin' altını çizdi. 

"Biz burada konuşurken Gazze'de insanlar ölüyor, temel hizmetler çöküyor" diyen Lazzarini, gıda ve suyun tükendiğini ve 'kanalizasyonun sokaklara taştığını' söyledi. Lazzarini, "Gazze büyük bir sağlık tehlikesinin eşiğinde ve hastalık riski giderek artıyor" dedi ve şöyle devam etti: "Birkaç gün önce yakıt gönderilmemesi durumunda insani yardım operasyonumuza devam edemeyeceğimiz konusunda uyarmıştım. Uyarım halen geçerli."

'İNSANİ ATEŞKESE İHTİYAÇ VAR'

Son günlerde UNWRA'in yakıt tüketimini 'büyük ölçüde sınırladığını' söyleyen Lazzarini, "Fakat bunun bir bedeli vardı. Ekibimiz, hiçbir insani yardım çalışanının vermemesi gereken zor kararlar vermek zorunda kaldı" diye konuştu.

Lazzarini, bölgeye girişine izin verilen insani yardım kamyonlarının yetersiz olduğunu, yardım çalışmalarının başarılı olması için insani bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Lazzarini ayrıca yardım çalışmalarının sürekli sorgulanmasının üzücü olduğunu belirterek, "UNRWA hiçbir insani yardımı yanlış ellere yönlendirmez ve yönlendirmeyecektir" dedi.

Şimdiye kadar en az 57 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini söyleyen Lazzarini, "Bunlar kendilerini Gazze'ye adayan anneler ve babalar" dedi. Lazzarini kıtlıklar karşısında UNRWA'in birkaç günden fazla dayanamayacağını söyledi.

WFP: YAKIT SIKINTISI GIDA YARDIMINI TEHDİT EDİYOR

BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) temsilcisi Samer Abdeljaber de bugün yaptığı açıklamada 'ciddi yakıt kıtlığının' Gazze'de binlerce yerinden edilmiş aileye acil gıda yardımı hizmetlerini durma noktasına getirebileceğini söyledi.

Abdeljaber, "Anlaşmalı olduğumuz fırınlardan yalnızca ikisinin şu anda ekmek üretmek için yeterli yakıtı var ve yarın hiç yakıtları kalmayabilir. Bu, günlük ekmek dağıtımına güvenen binlerce aile için korkunç bir darbe olacak" diye konuştu.

'EKMEK DAĞITILABİLEN KİŞİ SAYISI 150 BİNE DÜŞTÜ'

WFP, şimdiye kadar geçici yaşam alanlarında kalan 200 bin kişiye günlük ekmek dağıttığını, ancak yakıt yetersizliği nedeniyle bu sayının çarşamba günü 150 bine düştüğünü söyledi.

WFP'den yapılan açıklamada ayrıca 'hasarlı yollar, güvenlik endişeleri ve yakıt sıkıntısı nedeniyle' yeniden stok yapılamadığı için 'Gazze'deki dükkanlarda temel gıda maddelerinin hızla tükendiği' bilgisi de paylaşıldı.

Dün Reuters'a konuşan WFP Başkanı Cindy McCain, Mısır'dan Gazze'ye giden Refah geçişindeki 'çılgın bürokrasinin' insani yardım akışını yavaşlattığını söylemişti. (BBC Türkçe)