Bloomberg'den Erdoğan analizi: 12 aylık türbülans için kemerlerinizi bağlayın

Bloomberg'de yayınlanan analizde, "Türkiye’nin müttefikleri, düşmanları ve Türkler, 12 aylık bir türbülansa hazırlanmak için kemerlerini bağlamak isteyebilir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan medya kuruluşu Bloomberg, Türkiye ile Batı ülkeleri arasındaki ilişkilerin gerildiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'giderek daha katı bir retorik' kullanmaya başladığını yazdı. Türkiye'deki ekonomi ve seçim gündemine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı analizde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan gelecek yıl haziran ayında yapılması planlanan seçimlerin kampanya dönemini başlattı. Erdoğan, üçüncü on yılında da iktidarını korumak istiyor” ifadeleri kullanıldı.

'SİYASİ OLARAK SAVUNMASIZ HALE GELDİKÇE DAHA GEÇİMSİZ OLDU'

"Türkiye’nin müttefikleri, düşmanları ve Türkler, 12 aylık bir türbülansa hazırlanmak için kemerlerini bağlamak isteyebilir" denilen Bobby Ghosh imzalı analizde, "ABD ve Avrupa, tam da Rusya’ya karşı daha çok iş birliğine ihtiyaç duydukları bir dönemde Erdoğan’ın çamur atmasına ve zıtlaşmasına karşı kendini hazırlamalı. İyi şartlarda bile inatçı olan Erdoğan, siyasi olarak savunmasız hale geldikçe Batı ile daha da geçimsiz oldu" ifadeleri yer aldı.

'ERDOĞAN, İNATLA DİRENDİ'

'Türkiye'nin yine bir kısır döngüye girdiğini' yazan Ghosh, şöyle devam etti: 

"Liranın değer kaybetmesine ve enflasyonun yükselmesine rağmen, Erdoğan faiz oranlarını yükseltme çağrılarına inatla direndi.

...

Seçim zamanına kadar ekonomik geri dönüşü sağlama olasılığı düşük olan Erdoğan'ın, yeniden seçilmek için lehine kullanacağı başka yollar bulması gerekiyor. Tüm sinyaller, kendi ülkesinde etno-milliyetçiliğe hitap edeceği, hayali veya gerçek düşmanlara karşı alarm vereceğine işaret ediyor.

'SUUDİ ARABİSTAN VE BAE İLE KARŞI KARŞIYA GELEMEZ'

Erdoğan’ın bazı sevdiği öcüler artık gündem dışı. Türkiye'nin ekonomik sorunları, Erdoğan'ı Körfez Arap ülkeleriyle yakınlık kurmaya ve halkın beğenisini kazanmaya zorladı. Yatırım beklediği ülkeler Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile karşı karşıya gelemez. Erdoğan ayrıca Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile arkadaşlık kurduğu için İsrail’e karşı da yumuşak davranmaya başladı. Bu da geriye tek bir tanıdık günah keçisi bırakıyor: Batı."

Erdoğan’ın ABD ve Avrupa karşıtı söylemlerini artırdığına dikkat çeken Ghosh, “Önümüzdeki aylarda Erdoğan'ın, 'Batı'nın ikiyüzlülüğü' genel temasına bel bağlamasını ve Türkiye'nin sıkıntılarını 'küresel siyaset ve para baronları' tarafından yürütülen kasıtlı bir kampanyanın sonucu olduğuna dair komplo teorilerinde üstelemesini bekleyebiliriz" dedi. Erdoğan'ın Batı ile ilişkilerde daha az uyumlu olmasının öngörüldüğünü yazan Ghosh, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini Ankara’nın veto etmesinin bunun bir uzantısı olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: 

'İNATÇILIĞINI, VATANSEVER BİR DİRENİŞ OLARAK RESMEDİYOR'

"Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine itirazını ulusal güvenlik meselesi olarak çerçeveleyerek (onları Kürt teröristlere yardım etmekle suçluyor) tehdidi abartıyor ve inatçılığını, yabancı zorbalık karşısında bir vatansever direniş olarak resmediyor. Köşeye sıkışmış ve uzlaşmazlığın kendi yararına olduğuna karar vermiş bir politikacıdan mantıklı olmasını beklemenin anlamı yoktur.

Başkan Biden ve Avrupalı liderler Erdoğan’ın nasıl davranacağını bilmeli ve ona göre hareket etmeli. Tehditler işe yaramaz ve aksine onun açıklamalarına uygun düşer. Yapacakları şey, Türkiye’nin iş birliği yapmamasına karşılık bir geçici çözüm bulunacağının sinyalini vermek olabilir. İsveç ve Finlandiya için NATO üyelerinin ayrı bir güvenlik yapısı oluşturmaları bunlardan biri olabilir. Bunu gelecek yaza kadar yapabilirler ve daha sonra ya yeni bir Türkiye Cumhurbaşkanı ile muhatap olurlar ya da artık Batı’yı öcü olarak görmeyen ve zafer kazanmış bir Erdoğan’la görüşürler." (DIŞ HABERLER)

Etiketler Bloomberg Erdoğan NATO