Yeni bir dinozor türü keşfedildi

İngiliz bilim insanları, Tyrannosaurus rex ile akraba olan yeni bir dinozor türü keşfetti. Geçtiğimiz yıl bulunan dört kemik üzerinde yapılan araştırma, kemiklerin 'bilim insanlarının daha önceden bilmediği türde bir dinozora' ait olduğu sonucuna vardı. Yeni dinozora, Vectaerovenator inopinatus ismi verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'deki Southampton Üniversitesi'nden araştırmacılar, geçtiğimiz yıl İngiltere'nin güneyindeki Wight Adası'nda bulunan dört kemiğe dair incelemelerini tamamladı. Araştırma, bulunan kemiklerin 'bilim insanlarının daha önce bilmediği' bir dinozorun boyun, sırt ve kuyruk bölümüne ait olduğu sonucuna vardı.

115 MİLYON YIL ÖNCE YAŞADI

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, yeni keşfedilen dinozorun yaklaşık 4 metre boyunda ve bir teropod (iki ayaklı) olduğu sanılıyor. Tyrannosaurus rex ile akraba olduğu belirtilen dinozorun 115 milyon yıl önce, 'Tebeşir Dönemi' olarak da bilinen Kretase döneminde yaşadığı belirtildi.

İSMİNİ KEMİKLERİNDEKİ KESECİKLERDEN ALDI

Yeni dinozora, bazı kemiklerdeki büyük hava keselerine atıfla Vectaerovenator inopinatus ismi verildi. Teropodlarda ve bugünkü kuşlarda yaygın olan ve hem iskeleti hafileten hem de nefes almaya yardımcı olan bu keselerin, yeni türün tespit edilmesine yardımcı olduğu belirtiliyor.

Söz konusu dört kemik geçtiğimiz sene, birkaç hafta içinde üç farklı kişi tarafından bulunmuştu. Southampton Üniversitesi'nin araştırması, bu kemiklerin çok büyük ihtimalle aynı dinozora ait olduğunu da saptadı. (DIŞ HABERLER)

Kemiklerin bulunduğu Shanklin plajı.