Kafatası 'kasklarıyla' gömülmüş bebek iskeletleri bulundu

Ekvador'da, MÖ 100'e tarihlenen mezarlarda bulunan iki bebek iskeletinin 'kask' ile gömüldüğü tespit edildi. Bu 'kaskların', başka çocukların kafataslarından yapıldığı ortaya çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Güney Amerika mezarında iki bebeğin iskeleti bulundu. Bebek iskeletlerinin, başka çocukların kafataslarından yapılmış 'kask' taktığı tespit edildi. İlk defa böyle bir şey ile karşılaşıldığı ve bunun antik çağlarda insanların, çocuk kafataslarını definlerde kullanıldığının ilk kanıtı olduğu ifade edildi.

Ekvador'da 2014-2016 yıllarında yapılan kazılarda, iki yetişkin, bir genç ve dört bebek dahil olmak üzere antik mezardaki 11 kişinin kalıntılarını ortaya çıkarıldı. Mezarların etrafında ise küçük eserler ve deniz kabukları tespit edildi. Ancak MÖ 100 olarak tarihlenen mezarda bulunan iki bebek iskeleti, en .ok dikkat çeken arkeolojik bulgu oldu.

North Carolina Üniversitesi'nden Sara Juengs'in çalışmalarını yürüttüğü araştırmada, bebeklerin birisinin gömüldüğünde 18 aylık, diğerinin ise altı ila dokuz aylık olduğu tespit edildi. 18 aylık bebeğin, dört ila 12 yaşları arasında olan bir çocuğun kafatasıyla, diğer bebeğin ise iki ila 12 yaşları arasında olan bir çocuğun kafatasıyla gömüldüğü, ortaya çıkarıldı. İskeletlerin görüntüsü "'Kask' olarak şekillendirilmiş çocuk kafatası, bebeğin kafasının etrafını sarıyor; sanki ilk iskelet kaskın içinden bakıyormuş gibi görünüyor" olarak tanımlanıyor.

Araştırmacılar, bebekler gömülürken 'kask' olarak kullanılan kafataslarının üzerinde hala deri olduğunu ifade etti. Bu da, çocukların ve bebeklerin ölümlerinin arasında çok uzun bir zaman olmadığına işaret ediyor.

Çalışmaların ardından, araştırmacıların kafasında soru işaretleri var. Kimlerin kafatasının 'kask' haline getirildiği ve ne sebeple bebekleri gömerken bu 'kaskların' kullanıldığı bilinmiyor; arkeolojik kazılarda dört bebek iskeleti bulundu, ancak yalnızca ikisinin 'kask' taktığı gözlemlendi. Çalışmada yer alan araştırmacılar, bunun sebebini tam olarak bilmese de 'Güney Afrika kültüründe insan kafatasının güçlü bir simge olduğunu' söylüyorlar.

Kafatası 'kasklarının' -mezar alanının etrafında bulunan figürlere bakılarak- bebeklerin ruhunu korumak için kullanılmış olabileceği düşünülüyor. Gömüden önce, bölgenin volkanik küller altında kaldığı tespit edilirken, araştırmacılar "Buna yol açan volkanik patlamanın ardından yaşanan stresin ve çevresel etkilerin sonucu olarak da -ruhları korumak için yapıldığını düşündüğümüz- bu ritüel ortaya çıkmış olabilir" ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra araştırmacılar, mezarların, gömülme işleminin ardından hiç açılmadığını veya manipüle edilmediğini söylüyor.

Geçen aylarda Peru'da, Kolombiya öncesi Chimu medeniyeri tarafından 'adak' olarak kullanılmış 250 çocuğun kalıntıları bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)