TRAPPIST'de yaşam: Yok imiş meğer

TRAPPIST 1 adlı güneş sisteminde yaşam umudu boşa çıktı. Temel gerekçe gezegenlerin kendi yıldızlarına fazla yakın olması.

Google Haberlere Abone ol

Mike Wall *

Yakın zamanda yapılan iki çalışmaya göre TRAPPIST-1 sistemindeki gezegenlerde beklendiği gibi yaşam olmayabilir. Yüksek radyasyon ve yıldızdan yayılan parçacıkların, habitat alanı (yaşam alanı) kurulabileceği varsayılanlar da dahil olmak üzere 7 gezegene ve teorik olarak içinde sıvı su olan bir habitat alanına sahip 3 gezegene büyük  zarar vermiş olma olasılığı çok fazla.

Araştırmayı kaleme alan ekibin içinde olan Avi Loeb yıldızdan yayılan radyasyon akını yüzünden TRAPPIST-1 sistem içindeki gezegenlerin atmosferlerinin yok olmuş olabileceğini  söylüyor. Aynı zamanda Harvard  Smithsonian Astrofizik Merkezi  çalışanı ve Harvard astronomi bölüm başkanı olan Loeb bu durumun hem bir yaşam kurma hem de devam ettirme şansını oldukça azalttığının altını çiziyor.

2016 yılının mayıs ayında astronomlar TRAPPIST-1 adındaki güneş sisteminde yaşanabilir dünyayla benzer bir büyüklüğe sahip gezegenler bulduklarını, gezegenlerin yörüngesinin  sistem içindeki yıldızına (güneşine) 9 milyon kilometre mesafede ve bizim sistemimizin yüzde 8'i büyüklüğünde olduğunu duyurmuşlardı. Sistem içindeki yedi gezegenin üçü bir habitat alanı içinde dönüyordu.

RADYASYON YAŞAMI ENGELLİYOR

Ancak araştırmalarını yayınlayan Manasvi Lingam ve Avi Loeb'un da belirttiği üzere yaşanabilir kriterlere sahip olmak bir gezegeni yaşanabilir kılmıyor, birçok faktör etkili.Bu faktörlerden biri de yıldız radyasyonu. TRAPPIST-1 gezegenleri kendi güneşleri o olduğu söylenebilecek yıldıza oldukça yakın. TRAPPIST 1 sistemi kendi yıldızlarına 9 milyon kilometre mesafede yer alıyor. Bizim sistemimizde güneşe en yakın gezegen olan Merkür'ün güneşe uzaklığı 58 milyon kilometre. Lingam ve Loeb, TRAPPIST sistemindeki gezegenlerin kendi yıldızlarına fazla yakın olması sebebiyle içlerinde yaşam oluşmasının radyasyon tarafından engellenmiş olabileceğini savunuyorlar. İkilinin yaptığı modelleme sistemdeki gezegenlerin Dünya'dan çok daha fazla ultraviyole ışınlarına maruz kaldıkları dış gezegenlerdeki atmosferlerin de yok olmuş olabileceğini söylüyorlar. Bu yakınlık yüzünden TRAPPIST-1 gezegenleri radyasyon yüklü olabilir. Çalışmalara göre bu gezegenler dünyamızdan çok daha fazla ultraviyole ışın alıyorlar. Bu durum dış gezegenlerin atmosferlerinin dahi yok olmuş olmasına sebep olmuş olabilir.(...)

* Mike Wall Space.com başyazarıdır

Yazının orijinali Spce.com sitesinde yayınlanmıştır.  (Çeviren: Bulut Zencir)