Cassini Satürn'e dalmadan önce Dünya'yı çekti

Cassini-Huygens uzay sondası Satürn halkalarının arasından dünyanın fotoğrafını çekti. Cassini 5 ay boyunca Satürn hakkında bilgiler toplayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Cassini isimli uzay aracı Satürn'ün halkaları arasından, yaklaşık 1.4 milyar kilometrelik bir mesafeden, dünyanın fotoğrafını çekti. NASA'dan yapılan açıklamada, Cassini'nin 21 Nisan'da Satürn'ün ayı Titan'a 127'nci ve son kez yaklaştığı ve uydu yüzeyinin 979 kilometre üzerinden 'son yakın geçiş'ini yaptığı da belirtildi.

Cassini, söz konusu yörünge üzerinde altı ay içinde 22 tur yaptıktan sonra 15 Eylül'de son bir dalışla Satürn'ün atmosferinde yok olacak.

cassinidunya Dünya'nın Satürn'den görüntüsü fotoğrafta okla gösteriliyor. Kaynak: NASA

Dünya'nın minik görüntüsünün yayınlanmasıyla birlikte Cassini Uzay Aracı, dev arama motoru Google'da da bu sabah itibariyle Doodle oldu. Cassini aracının Satürn halkalarının içinden körlemesine uçuşlar yaparak halkaların içinden yeni yüksek çözünürlükte görüntü ve başka kayıtlar alması bekleniyor.

2004'TEN BERİ SATÜRN YÖRÜNGESİNDE

Cassini-Huygens Satürn gezegenine gönderilen bir insansız uzay sondası. Cassini Huygens, dünyadan 15 Ekim 1997 tarihinde fırlatıldı. Dünya, Venüs ve Jüpiter'in alçaktan uçuş dahil bir gezegenler arası yolculuğundan sonra 1 Temmuz 2004 tarihinde Satürn çevresindeki yörüngesine girdi. Görevi hâlâ sürüyor! NASA'da çalışan astrofizikçi Umut Yıldız da Twitter hesabından bugün ilk defa Satürn'ün halkalarına tehlikeli bir dalış gerçekleştireceğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

"Cassini bugün ilk defa Satürn'ün halkalarına tehlikeli bir dalış gerçekleştirecek. Cassini 15 Eylül 2017'de hizmetten çıkarılıp son yolculuğuna uğurlanacağı için kalan bu 4.5 ay sürecinde artık riskli manevralar yapacak. Riskli manevraların en ilginci harikulade halkaların içinden geçerek yakından veri toplayıp bilgi edinmek olacak. Şu anki plana göre Cassini, 22 kez kuzey-güney doğrultusunda Satürn halkalarının içinden geçecek! Her ne kadar geçeceği halkayı oluşturan maddenin çok çok ince olması beklense de kalkan görevi görmesi için iletişim uydusu önde dalacak. Yani bugünkü geçişi çok önemli, eğer bir sorun olmadan geçerse, bundan sonraki halka geçişleri için cesaret verecek. Geçiş sırasında çanak, Dünya yönünde olmayacağı için iletişim o anda olmayacak. Ancak Türkiye saatiyle 27 Nisan 10:30  DSN Goldstone 70 metrelik antenimizle yakından ilk Satürn halkasının resimlerini alacağız. Heyecan güm güm!" (Dış Haberler)