Mars'tan yeni görüntüler var!

Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars yörüngesine gönderdiği izleme TGO uydusunun çektiği yüksek çözünürlüklü ilk yüzey fotoğrafları Dünya'ya ulaştı. TGO'nun çektiği görüntüler, Mars yüzeyinin üç boyutlu haritasının çıkarılmasında önemli rol oynayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Space.com'un haberine göre, ses dalgalarını kullanarak Mars yüzeyinin üç boyutlu görüntülerini elde eden TGO, beklendiği gibi renkli değil siyah beyaz görüntüler ulaştırdı. Mars yüzeyinden 250 kilometre mesafede uçan uydu, 100 kilometre kadar yaklaşabiliyor. TGO uydusunda bulunan Casis adlı görüntüleme sisteminin piksel başına 2,8 metre görüntü kaydı yapılabilmesi, detay konusunda önemli bir aşama.

Arsia Chasmata kanyonunun 25 kilometrelik yüzey kesiti 250 kilometre yüksekten görüntülendi. Arsia Chasmata kanyonunun 25 kilometrelik yüzey kesiti 250 kilometre yüksekten görüntülendi.

Mars yüzeyinde bulunan onlarca kilometre uzunluktaki kanyonlar ve dev volkanlar da TGO tarafından detaylı biçimde kaydediliyor. Görüntü almanın yanı sıra, sensör sistemlerinin kaydettiği veriler Mars'taki atmosfer gazları hakkında da bilgi veriyor. Bu sayede, gelecekte Mars'a gidecek insanlar için en uygun koşulların araştırılması ve yerleşimin yapılacağı bölgenin seçilmesi mümkün olacak.

Gezegende mikro biyolojik bir yaşam olduğu şüphesini artıran unsurlardan biri de değişken metan gazı seviyesi. Yapılacak gözlemler bu konuda da daha isabetli sonuçlar elde edilmesine yardımcı olacak.

Mars'taki tüm biyolojik hareketliliği inceleyen ExoMars projesi kapsamında 2021'de gezegenin yüzeyine araştırma robotu indirilecek. Bu amaçla Mars'a TGO ile birlikte gönderilen Schiaparelli, iniş sırasında arıza yapmış ve yüzeye çakılmıştı.

Etiketler fotoğraf mars uydu TGO