Avrupa'da hava kirliliğinin karanlık yüzü

Avrupa Çevre Ajansı'na göre, hava kirliliği 460 binden fazla erken ölümün sorumlusu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Her hafta Çin'deki hava kirliliğini sergileyen haberleri TV kanallarında görmek mümkün. Çin'in göz gözü görmeyen büyük kentlerinin görüntüleri, 2008 Olimpiyatları'nda dünya gündemine girdiğinden beri çok üstlerde yer almasa da yerini koruyor. Çin'deki iç karartan şehir manzaraları ve kirlilik düzeylerine rastlanmasa da Avrupa ülkelerinde hava kirliliği ile ilgili ciddi problemleri var.

EEA'nın (Avrupa Çevre Ajansı) geçmiş yıllardaki araştırma sonuçlarını da irdeleyen yeni araştırma sonuçları, hava kalitesinde küçük iyileştirmeler sağlansa da; kentsel nüfusun her 10 üyesinden neredeyse 9'unun Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standartlara göre sağlıksız hava soluduğunu ortaya koyuyor. Hava kirliliği, Avrupa'da çevresel sorunlara bağlı sağlık problemlerinde en büyük suçlu olmayı sürdürüyor.

Güncel hava kirliliği haritası. Güncel hava kirliliği haritası. Kaynak: EEA

41 Avrupa ülkesinde 2013 yılında görülen hava kirliliğine bağlı erken ölüm vakalarının sayısının 467 bin olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, önümüzdeki dönemde doğal enerji kaynaklarına yatırımın artması durumu bir nebze iyileştirebilir.

Kirliliğe neden olan birçok sektörde sağlanan iyileştirmelerle Avrupa'nın hava kalitesinin arttığını belirten rapor, kara yolu taşımacılığı başta olmak üzere bazı sektörlerin bu iyileşmeye katkı yapamadığını da ekliyor. Yazıyı bitirirken şunu da ekleyelim bu araştırma ve raporlara Türkiye de dahil ve yukarıdaki harita kirlilik katkımızı ortaya koyuyor. Yeşil en iyi, sarı eh işte ordan sonrası çeşit çeşit tehlike demek.