Yanlışlıkla enerji ürettiler

Bilimciler, karbondioksit üzerinde çalışırken etanol elde ettiklerini fark ettiler. CO2'nin dönüşümünü sağlayan önemli gelişme, zararlı bir kirletini olan karbondioksit işlevsel hale getirebilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı, yaşanılan ilginç bir olayla gündeme geldi. Laboratuvarda nano boyuttaki karbon ve bakır çivilerin, karbondioksite (CO2) eklenmesi sonucunda ortaya etanol çıktığı gözlemlendi. Bu anlamda ciddi bir kirletici olan karbondioksit, artık işlevsel hale gelebilecek.

KARBONDİOKSİTTEN YAKITA DÖNÜŞÜM

Çalışmalar sorasında yanlışlıkla ortaya çıkan etanol, el dezenfektanı ve alkollü içkilerde yer alan bir alkol türü ve bu alkol türü yakıta dönüştürülebiliyor. Araştırmacılar, atığı yakıta çevirme konusunda önemli bir keşif yaptıklarının altını çiziyorlar. Örneğin yanan 1 galon (yani 3,78 litre) dizel yakıt, yaklaşık 10 kilo karbondioksite sebep oluyor. Bu basit hesap bile çevrenin uğradığı zararın boyutları hakkında bilgi veriyor.

Aslen önerilen reaksiyonun ilk adımını çalışan araştırmacılar daha sonra katalizörün tüm reaksiyonu kendi başına gerçekleştirdiği fark ettiler ve tamamen kazara bir keşifte bulundular. Böylece CO2’nin etanole dönüştürülmesi için uzun süreli olarak birçok aşama ve karmaşık kimyasal reaksiyon denemesiyle yapılacak bir araştırma kendiliğinden gerçekleşmiş oldu.

CO2 DÖNÜŞÜMÜNÜN GELECEĞİ

İklim değişikliklerine sebep olan bu hava kirleticinin dönüştürülmesi, kullanışlı bir teknolojiye uyarlanabilir ve yaygınlaştırılabilirse fosil yakıt üretimine karşı, karbonsuz önemli bir alternatif sağlanmış olacak.

Öte yandan bu keşfin laboratuvar ortamından dışarıya ne zaman sunulacağı hakkında henüz bir açıklama yapılmıyor. Tabii ki bu durum petrol şirketlerinin acaba ne kadar işine gelir, o da tartışılması gereken tamamen bambaşka bir konu. (Kaynak: Shiftdelete)