Antibiyotiklere yapay molekül desteği

Geliştirilen kompozit moleküller, dirençli bakterilere karşı antibiyotiklerin safında savaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

Antibiyotiklerin eski popülaritesini kaybettikleri aşikar. Bu popülarite kaybının hissedarlarından olan ve antibiyotiklere karşı bağışıklık geliştirmeyi başaran "süper böcek" (superbug) adlı bakteriler. Bilim insanları antibiyotikleri etkisiz kılan bu bakterileri yenme yolunda hızlı ve güçlü adımlar atmayı başarıyorlar.

Melbourne Universitesi ve Teksas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi'nde ekipler inatçı bakterilerin savunma hatlarını yıkacak ve yıllar içinde bağışıklıklarını güçlendirmiş hastalıkların tedavisini sağlama umudunu yeşerten karma moleküller geliştirmeyi başardılar.

Melbourne Universitesi'nin çözümü yıldız şeklinde peptit polimerleri veya kısa protein zincirlerine başrol veriyor. Bu moleküller hücre duvarlarını parçalamak gibi yöntemlerle bakterileri doğrudan yok ediyor. Kırmızı kan hücreleri üzerinde yürütülen deneyler yöntemin etkili olduğu kadar güvenli olduğunu da gösteriyor zira zehirli olması için gereken miktar etkili olması için gereken miktarın 100 kat daha fazla.

BAKTERİLERLE ETKİN MÜCADELE

Dünyanın diğer ucunda Teksas'taki araştırmacılar PPMO bileşik moleküllerini (konjuge peptit fosfordiamid morpholino oligomerleri) antibiyotikleri uzaklaştıran bakteriyel pompaları engellemek için kullanıyorlar. Bakterilerdeki önemli bir gen dizisinin DNA ve RNA'larını taklit eden moleküller, bakterilerin ihtiyaç duydukları proteinleri üretmelerini engelliyor. PPMO'lar direkt bir çözüm olmasa da etkisizleşen antibiyotiklere ve hatta daha önce asla işe yaramamış ilaçlara karşı bakterileri savunmasız hale getiriyor.

Her iki araştırma için de insan deneylerinde başarı elde etmek veya geniş çeşitlilikte bakteriler üzerinde etkili olmak gibi daha aşılması gereken çok yol var. Her şey yolunda giderse MRSA (hastane mikrobu) gibi dirençli süper bakterilerin antibiyotiklere karşı zayıflatılması veya yenilmeleri için antibiyotik içermeyen yeni tedavilere kavuşmamız mümkün.