Serinleten plastik kumaş üretildi

Bilimcilerin üzerinde çalıştığı yeni bir materyal, vücudu serinletebilecek bir özellik sunuyor. Plastik tabanlı deneysel bir tekstil ürünü giyenin vücut sıcaklığını düşürebiliyor. Bu özellikleriyle yeni plastik kıyafetler, klimalara rakip olabilir. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika'da araştırmacılar ve mühendislerden oluşan bir ekibin geliştirdiği plastik tabanlı malzeme, konvansiyonel tekstil malzemeleri ile birlikte örüldüğünde vücuttan ısıyı ulaştırabilecek özelliklere sahip oluyor. Giydiğimiz kıyafetler ne kadar ince olursa olsun derimiz ile kendi arasında ısı tutar, sporcular için özel geliştirilen özel kıyafetler, vücuttan sıcaklığı uzaklaştırabiliyor ama bunun için vücudun terlemeye başlamış olması lazım ki bu da vücudun haddinden fazla ısındığı anlamına gelir.

Ekibin üyelerinden Stanford Ünversitesi Malzeme Bilimleri ve Mühendislik Bölümü çalışanlarından Doç. Dr. Yi Cui konuyla ilgili; "Binalar yerine, çalıştıkları veya yaşadıkları mekanlarda insanları soğutabilirsek, enerji tasarrufu yapabiliriz" diyor. Nano teknoloji, fotonik (ışığı oluşturan parçacıklar olan fotonları konu alan bilim dalı) ve kimya dallarını bir araya getiren bilim insanları giyeni iki farklı yöntem ile serinleten malzemeyi geliştirmeyi başardılar.

Pamuk gibi yeni malzeme de terin buharlaşarak vücuttan uzaklaşmasına izin vermesinin yanı sıra vücudumuzun kızıl ötesi ışıma ile yaydığı sıcaklığı da vücut yüzeyinden uzaklaştıracak yeteneklere sahip. Yapılan deneyler en kaliteli pamuklu kıyafetlerle kıyaslandığında bu yeni plastik tabanlı malzemenin vücudu 2 C derece daha serin tuttuğunu ortaya koydu.