Bilim Kurulu Üyesi İlhan: Gençlerde 'Bana bir şey olmaz' algısı var ama öyle değil

Gençlerde korona virüsü aşısı olma oranının daha düşük olduğunu söyleyen Bilim Kurulu üyesi Prof. Necmi İlhan, "Bana bir şey olmaz algısı var ama süreç içinde genç ölümlerine de şahit olduk" dedi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim Kurulu üyesi Prof. Necmi İlhan, Doğu ve Güneydoğu’da aşılama oranının düşük kalmasında genç nüfusun etkili olduğunu söyledi. Gençlerde "Bana bir şey olmaz, hasta olsam da zaten kurtarırım" algısı olduğunu söyleyen İlhan, "Ama öyle değil. Süreç içinde genç ölümlerin de olduğuna şahit olduk" dedi.

'HEDEF NÜFUSUN YÜZDE 80'İNİN AŞILANMASI GEREKİYOR'

Aşı olmayan gencin hastalığı evine götürdüğünde ailesinin de hasta olmasına sebep olabildiğini belirten İlhan, "Korona virüsü ile mücadele için Türkiye’nin dört bir yanında toplumsal bağışıklığı yakalamamız gerekiyor. Sadece Ankara, İzmir, İstanbul’un, Kars’ın aşılanması yeterli değil. Tüm Türkiye’nin hedef nüfusunun yüzde 80’inin aşılanması gerekiyor ki ancak toplumsal bağışıklık olabilsin. Hiçbirimiz bir daha o kısıtlamaların çok olduğu, günlük 50 bin vakanın olduğu o dönemi yaşamak istemiyoruz. Bundan korunmak için şu yaz ayından geri kalan 3 aylık dönemi çok iyi değerlendirip, bir an önce 18 yaş üstü tüm vatandaşlarımızın çift doz aşısını tamamlaması gerekiyor" diye konuştu.

'KULAKTAN KULAĞA YANLIŞ BİLGİLER YAYILABİLİYOR'

Gençlerin aşıya daha hevesli olmaları gerektiğini söyleyen İlhan, "Anadolu illerimizde aşılama oranında istediğimiz rakamı çok da göremediğimizi ifade etmek gerekiyor. Bu bölgede daha çok genç insanlarımız var, gençlerimiz belki korona virüsünün kendilerine bulaşmayacağını düşünerek aşı olmuyorlar. Anadolu’da kulaktan kulağa bazen yanlış bilgiler yayılabiliyor. Aşı ile ilgili yanlış söylemler var, kısırlık yapabileceği, başka şeylere sebep olabileceği yönünde. Şu an için bakıldığında aşının böyle yaptığına dair kanıta dair elimizde bilgi yok.

Salgına karşı başarılı olmak için Türkiye’nin her yerinin benzer renkte olması gerektiğine değinen İlhan, "Mavi ya da sarı rengi her yerde yakalayabilirsek ancak başarılı olabileceğimizi söylemek mümkün. Bu bölgelerdeki gençlerimize seslenmek istiyorum. Gençler kapalı olarak evde kaldıkları zamanı bir daha yaşamak istemiyorlarsa, işi olanlar işlerine gitmek istiyorsa, üniversiteye gitmek istiyorlarsa bir an önce aşı olmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)