Biden ve Putin video konferansla görüştü

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna konusunun da ele alındığı 2 saat süren görüşmesi sona erdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında video konferans yöntemiyle yapılan görüşme sona erdi. Putin'i tekrar gördüğü için mutlu olduğunu belirten Biden, G20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşemedikleri için üzgün olduğunu ve bir sonraki toplantıda yüz yüze görüşmeyi umduğunu söyledi. Putin ise Biden'ı, "Selamlar Sayın Başkan" diyerek karşıladı.

Görüşme iki saatten fazla sürdü. Görüşmenin içeriğine ilişkin henüz detaylı bilgi paylaşılmadı.

Daha önce bildirildiği üzere görüşmede Ukrayna’daki durumun, NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesinin, stratejik istikrarın, ikili konuların ve Afganistan dahil bölgesel güvenlik konularının ele alınması bekleniyordu.

Daha öncesinde Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO’nun doğuya doğru daha fazla genişlemeyeceğine ve Ukrayna dahil, Rusya sınırına yakın ülkelere belirli silahların konuşlandırılmayacağına dair bağlayıcı garantiler vermesini istediklerini söylemişti.

Putin ile Biden’ın son teması temmuz ayında telefonda görüştüklerinde gerçekleşmişti.

İki lider, haziran ayındaysa İsviçre’nin Cenevre kentinde yüz yüze bir görüşme yapmıştı. Bu, Biden’ın ocakta göreve gelmesinden sonra liderlerin ilk yüz yüze görüşmesi olmuştu.

BIDEN MÜTTEFİKLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Biden, Putin ile yapacağı video konferans öncesi Avrupalı müttefikleri ile görüştü

Görüşmenin ardından Putin’in herhangi bir açıklama yapması beklenmiyor. Kremlin yetkilileri, görüşmeden çok önemli bir gelişme beklemediklerini söyledi.

'YÜZ YÜZE GÖRÜŞMEYİ UMUYORUM'

Görüşmenin başında Putin'i tekrar gördüğü için mutlu olduğunu belirten Biden, ekim sonunda Roma'da yapılan G20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşemedikleri için üzgün olduğunu ve bir sonraki toplantıda yüz yüze görüşmeyi umduğunu söyledi.

Öte yandan Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Biden'ın bugün görüşmenin yansımalarına ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi yapması bekleniyor. (Kaynak)