Biden imzaladı: ABD'de araçların yarısı en geç 2030'da sıfır karbon emisyonlu olacak

ABD Başkanı Biden, 2030'a kadar ülkede satılan otomobillerin yüzde 50'sinin sıfır karbon emisyonlu olmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, ülkede 2030'a kadar satılacak binek araç ve hafif kamyonların yüzde 50'sinin sıfır emisyonlu olmasını öngören kararnameyi imzaladı. Biden, imza öncesi yaptığı konuşmada, ABD'nin Çin ve diğer birçok ülkeyle rekabet halinde olduğunu söyledi. Biden, 2030 yılına kadar ABD'de satılacak tüm araçların yüzde 50'sinin elektrikli olmasının hedeflendiğini dile getirdi.

'ÜRETİM KAPASİTESİNE YATIRIM YAPILMALI'

Otomobil endüstrisinin geleceğinin elektrik olduğunu belirten Biden, halihazırda Çin'in dünyanın en hızlı büyüyen elektrikli araç pazarlarından biri olarak yarışa liderlik ettiğini dile getirdi. Biden, elektrikli araçların en önemli parçasının bataryalar olduğunu, batarya üretim kapasitesinin yüzde 80'inin ise Çin'de bulunduğunu ifade etti. Elektrikli araç ve batarya üretiminin ABD'de de yapılması gerektiğini söyleyen Biden, "Liderliği geri almamamız ve tekrar lider olmamamız için hiçbir neden yok" dedi.

Temiz enerjiyle çalışan araçlara yönelik atılacak yeni adımları anlatan Biden, Donald Trump yönetiminin araç emisyonları ve verimlilik standartlarını değiştirme sürecinin başlayacağını aktardı. Biden, "Bu önemli bir şey ancak tüm potansiyeli ortaya çıkarmak için çalışanlarımıza ve üretim kapasitemize yatırım yapmaya devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı. 

OTOMOBİL DEVLERİ VE SENDİKADAN DESTEK 

Biden'ın açıkladığı hedefe ilişkin olarak ABD'nin üç otomotiv devi Ford, General Motors ve Stellantis, 2030'a kadar akülü, yakıt hücreli ve hibrid araçlar da dahil olmak üzere satışların yüzde 40-50'sinin elektrikli araçlardan oluşması hedefini paylaştıklarını bildirdi. ABD'nin en büyük sendikalarından Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) ile Avrupalı ve Japon otomotiv üreticileri BMW, Honda, Volkswagen ve Volvo da Biden'ın girişimine destek verdi. 

Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre, geçen yıl Avrupa'da araba satışlarının yüzde 10'u elektrikli araç iken, ABD'de bu oran büyük ölçüde Tesla'nın araçları olmak üzere sadece yüzde ikide kaldı. ABD'de California eyaleti ise daha ileri giderek 2035 itibarıyla eylatte satılan tüm yeni araçların sıfır karbon emisyonlu araçlar olacağını açıklamıştı. Çin ise 2025'e kadar satılan araçların yüzde 20, 2035'e kadar satılan araçların ise yüzde 50'sinin sıfır karbon emisyonlu olmasını hedefliyor. Avrupa Birliği de 2035'e kadar yeni petrol ve dizel araçların satışının sınırlandırılacağını açıkladı. (AA/BBC Türkçe)