bianet ve TGS’de TİS dördüncü döneminde

TGS, bianet’in bünyesinde faaliyet gösterdiği İPS İletişim Vakfı ile dördüncü kez toplu iş sözleşmesi imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bianet’in bünyesinde faaliyet gösterdiği İPS İletişim Vakfı ile dördüncü defa toplu iş sözleşmesi (TİS) imzaladı. Haziran’dan geçerli olmak üzere hazırlanan TİS bu kez iki buçuk yıllık.

bianet Proje Danışmanı ve İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya’nın katıldığıimza törenine işyeri temsilcisi Hikmet Adal ve TGS avukatları Ülkü Şahin ile Beste Dönmez Gedek de eşlik etti.

TİS önceki dönemlerde olduğu gibi çalışanların yıllık izin, maaş zammı, ikramiye gibi özlük haklarının yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği, editoryel bağımsızlık ve hayvan haklarına ilişkin maddeler de içeriyor. TİS’le birlikte bianet çalışanları ücretinde Haziran’dan geçerli olmak üzere 40 zam aldı. 1001 TL olarak uygulanan aylık yemek ücreti de 1600 TL’ye çıkartıldı. Ayrıca çalışanlar 2022 ve 2023’te enflasyon oranında zam alacak.

bianet ve TGS imzalanan TİS’le birlikte ilk kez Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) iş yaşamında cinsiyete dayalı şiddet ve tacize yönelik hazırladığı ILO 190 Nolu Sözleşmeyi yürürlüğe koydu.

Böylelikle bianet iş yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için ‘şiddete ve tacize sıfır tolerans’ politikası izlemeyi kabul etti. Ek olarak kadın ve LGBTİ+ çalışanların tüm çalışanlarla eşit haklara sahip olması, işyerinin karar mekanizmalarında, tüm çalışma alanlarında ve yayında eşit derecede temsil edilmesi için çaba sarf edeceğini taaddüt etti.

TİS’TE BAŞKA NELER VAR?

- TİS’le birlikte 1-5 yıla kadar çalışanlar 21 gün, 5-15 yıla kadar çalışanlara 27 gün, 15 yıl üstü çalışanlar 33 gün yıllık izin elde etti.

- 8 Mart’ta kadın çalışanlar ücretli izin kullanabilecek. Regl ve menopoz dönemlerinde kadın çalışanlar talep etmeleri halinde bir gün ücretli izin alabilecek.

- İş yerinde verimliliği arttırmak, disiplin uygulamaları, iş akitlerinin sona erdirilmesi ve diğer konuları görüşmek üzere bir Danışma Kurulu oluşturulacak.

- TGS üyelerinin işten kaynaklı psikolojik sorunlar yaşaması durumunda talep etmesi halinde psikolojik destek alması sağlanacak.

- TGS üyesi gazeteciler, gazetecilik yaptığı için gözaltına alınması, tutukluluğu ve mahkumiyet halinde ücretini bütün haklarıyla birlikte almaya devam edecek. İş sözleşmesi (yüz kızartıcı suçlar hariç) feshedilmeyecek.

- TİS’te kreş yardımın yanı sıra, evinde hayvanlarla yaşayan sendika üyelerine maddi yardım da yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

Etiketler TGS TİS BİANET