Betona boğulan ilçe: ‘Karaköprü narlıktır’ sözü türkülerde kaldı

Urfa’nın Karaköprü ilçesindeki yapılaşmaya ve yeşil alanların yok edilmesine tepki gösteren, CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, "’Karaköprü narlıktır’ sözü, artık türkülerde kaldı” dedi.

Karaköprü
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa'nın Karaköprü ilçesi, son yıllarda aldığı göç ile en çok yapılaşan yerlerden biri oldu. Geçmişte nar bahçeleri ile anılan ve hatta bu bahçeleriyle türkülere konu olan Karaköprü’de, söz konusu bahçelerin yerini binalar aldı.

İlçedeki betonlaşmayla yeşil alanların sayısının azaldığını söyleyen CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün, ‘Hedefimiz daha yeşil bir Şanlıurfa’ sloganını hatırlatarak “İnsan bu sözü söylerken biraz utanır” dedi.

CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal

‘GÖSTERMELİK NAR HEYKELİ DİKİYOR’

Tanal, Beyazgül’e eleştirilerini şöyle sürdürdü: “AKP’den önce Urfa’da her yer yemyeşildi. Kentteki mevcut yeşilliği siz yok ettiniz. Bahsettiğiniz Karaköprü ilçesinde her taraf nar bahçeleriyle doluydu.”

"Karaköprü narlıktır" türküsünü hatırlatan Tanal, “Lakin, bu söz artık türkülerde kaldı. Çünkü Karaköprü’deki nar bahçelerini beton rantına kurban ettiler. Artık ne Karaköprü merkezde ne kırsal mahallelerde nar bahçesine rastlayamıyoruz. Sadece Karaköprü merkezde belediyenin diktiği göstermelik nar heykelini görüyoruz” diye konuştu.

Karaköprü ve diğer ilçelerde yeşil ve doğal alanların AK Parti iktidarı tarafından azaltıldığını ifade eden Tanal, “Verimli tarım arazileri betonlaştırıldı. Büyükşehir belediyesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesi, kentte ekili olmayan toprak alanları yeşile boyayan bir belediyedir. Halkı kandıramazsınız” ifadelerini kullandı.

HDP Karaköprü İlçe Eşbaşkanı Mehmet Ferzan Topla

NÜFUSU ARTAN İLÇEDE YAPILAŞMA DA ARTTI

HDP Karaköprü İlçe Eşbaşkanı ve mimar Mehmet Ferzan Topla, Karaköprü’nün 1992’de köy statüsünden belde statüsüne geçirilerek belediye hizmetleri almaya başladığını belirtti. İlçenin o tarihten sonra göç aldığını ve yıllar içinde nüfusunun giderek arttığını söyleyen Topla, “Bununla birlikte öngörüden uzak ve şehircilik ilkelerine aykırı bir şekilde imar planları yapılıp alelacele yapılaşma başladı. Kentte olması gereken yaşam alanları, sosyal donatılar, yeşil alanların oluşabilmesi için parselasyon planlama sırasında gerekli düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintileri yapılmamış ve ilçe yapısal anlamda modern, yaşamsal anlamda maalesef köy statüsünden kurtulamayıp, insanların yaşam koşullarına olumlu cevap olamamıştır” diye konuştu. 

Topla sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı şekilde geçmişte izlenen yanlış şehircilik politikaları, ilçenin imara yeni açılan Batıkent, Seyrantepe, Mehmetçik, Maşuk bölgelerini kapsayan alan için de devam ettirilmiş. TOKİ’nin konut üretim amaçlı yaptığı planlardan gereksinim olarak ayırdığı sağlık tesisi, park, eğitim alanları bile hükümetin rant ve kaynak elde etme politikaları gereği kararnameler ile plan değişikliği yapılıp konut alanı olarak satışa sunulmuştur. Ekolojik yaşamdan, iyi yaşam koşullarından uzak bu yaklaşım, çocuk parklarına baz istasyonu yapmaya kadar gitmiştir.”

Bir zamanlar Karaköprü'nün nar bahçeleri ile çevrili olmasına atıfla ilçe merkezine nar heykeli dikildi. 

‘KİŞİ BAŞI YEŞİL ALAN 1 METREKARE BİLE DEĞİL’

Urfa Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’nın rant odaklı bu yapılaşmaya karşı kamuoyu oluşturup hukuki mücadele verdiğini aktaran Topla, mevcut yasalardan dolayı engel olamadıklarını sözlerine ekledi.

Şehircilik ilke ve tasarımlarına göre, kişi başına minimum 7 metrekare yeşil alan düşmesi gerektiğini ifade eden Topla, “Nüfusu 300 bine yaklaşan Karaköprü’de maalesef kişi başına yeşil alan miktarı, 1 metrekareyi bile sağlamıyor” dedi.

Topla, planlı alanlar yönetmeliğinde bazı yasal düzenlemeler yapılmasını ve ‘kente karşı işlenen suçlar’ başlığı altında cezai yaptırımlar getirilmesini önerdi.

‘UNUTULMASIN DİYE PARKLARA NAR AĞACI EKİYORUZ’

Karaköprü Park ve Bahçeler Müdürü Mahmut Çedik ise "nar bahçelerinin yerini beton aldı” sözlerine karşılık şunları söyledi: "Akbayır Mahallesi’nde 13 bin metrekarelik nar bahçemiz var. Bu bahçeyi yapalı yaklaşık 6 yıl oldu. Yeni yapılan parklarda da unutulmaması için 10-15 civarında nar ağacı ekmeye çalışıyoruz.”

İlçede kişi başına düşen yeşil alana ilişkin ise Çedik, “Karaköprü'de kişi başına yeşil alan, 5.21 metrekare. Tabi buna kırsaldaki insanlar da dahil. 2023’te de 115 bin metrekare park yaptık. Yeni gelişen bir ilçe olduğu için bütün gelişen yerlerde park yapıyoruz. İlçenin merkez 15 mahallesi var her birinde park yapıyoruz” dedi.

‘DEDEMİN NAR BAHÇESİ VARDI, ŞİMDİ BELEDİYE HİZMETLERİ KULLANIYOR’

Bestekar ve söz yazarı İbrahim Türkmen, yıllardır Karaköprü’de yaşıyor. İlçenin tarihine oldukça hakim bir isim. O da nar bahçelerinin betona kurban edildiğini söyleyenlerden.

60 yaşındaki Türkmen, geçmişte bölgenin yeşillikler içinde olduğuna dair şunları anlattı: “Ben ilkokula gittiğim zaman, dedemin Karaköprü'de bahçesi vardı. Dedemin bahçesinin olduğu yeri, şu an belediye hizmetleri kullanıyor. Burada insanların bahçesi vardı, tarlası vardı. Herkes sebze ekerdi, meyvesi vardı. İnsanlar bunlarla geçimini sağlardı.”

İlçenin geçmişte çok güzel ve yaşanabilir olduğunu söyleyen Türkmen, “1992 yılında belediye yapıldı, sonra da hızla yapılaşmaya girildi ve bugünlere geldik. Şu anda 2023 yılındayız ve Karaköprü’de dere yataklarına binalar yapılıyor, yeşil alanlar azalıyor” diye konuştu.

Aynı zamanda yerel gazetede yazılar yazan Türkmen, ilçedeki yapılaşmanın yanlış olduğunu vurgulayarak konuyu pek çok kez köşesine taşıdığını belirtti, “Ama maalesef yapılaşma gün gün Karaköprü'de yeşil alanları yok edercesine devam ediyor” dedi.