Bernie Sanders'tan ABD Kongresi'ne: İsrail'e askeri desteği reddedin

ABD'li Senatör Sanders, bugüne kadar Kongre'yi iki kez baypas ederek İsrail'e silah satan Biden yönetiminin İsrail'e yapmayı planladığı ek 10 milyar dolarlık yardımın reddedilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li Senatör Bernie Sanders, yazılı bir açıklama yaparak, ABD Kongresi'ni Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'e ek mali ve askeri desteği bloke etmeye çağırdı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Vermont Senatörü Sanders, açıklamasında, "Hamas'ın barbar terör saldırısının bu savaşı başlattığını kabul etmekle birlikte, İsrail'in askeri yanıtının büyük ölçüde orantısız, ahlak dışı ve uluslararası hukuka olduğunu da kabul etmeliyiz" ifadelerini kullandı. "Artık yeter" diyen Senatör, "Kongre, bu finansmanı reddetmeli. Birleşik Devletler'de vergi ödeyenler, Gazze'deki masum erkek, kadın ve çocukların hayatlarının yok edilmesine ortak edilmemeli" diye konuştu. 

'BİNLERCE FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRMEYE HAKLARI YOK'

Bernie Sanders'ın açıklaması, Kongre'nin Başkan Joe Biden'ın, Ukrayna'ya yardım ve sınır güvenliğinin finansmanı da dahil olmak üzere ABD'nin müttefiklerine yardım etmeyi amaçlayan daha büyük bir finansman paketi kapsamında İsrail'e 10 milyar dolarlık yardım yapılması talebini değerlendirdiği bir dönemde geldi. Sanders, 2 Ocak Salı günü yaptığı açıklamada, "İsrail'in 7 Ekim'de kendilerine saldıran Hamas teröristlerine karşı kendilerini savunma konusunda mutlak bir hakkı bulunuyor; binlerce Filistinli erkek, kadın ve çocuğu öldürme konusunda ise hukuki ya da ahlaki bir hakları yok" ifadelerini kullandı.

ABD, İSRAİL'E SİLAH SATMAK İÇİN KONGRE'Yİ İKİ KERE BAYPAS ETTİ

İsrail'in Gazze'ye saldırıları havadan ve karadan devam ederken, ABD hükümeti 29 Aralık Cuma günü 'acil durum' gerekçesiyle, Kongre üyelerinin onayını almadan ikinci kez İsrail'e silah satma kararı almış, kararı ABD Dışişleri Bakanlığı kamuoyuyla paylaşmıştı.

Bakanlığa bağlı Siyasi-Askeri İşler dairesinin konuya ilişkin yazılı açıklamasında, "Dışişleri Bakanı, M107 155 mm mermiler ve ilgili ekipmanların İsrail hükümetine tahmini 147,5 milyon dolar tutarında olası bir yabancı askeri satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı, Kongre'ye bu olası satışı bildiren gerekli sertifikayı bugün verdi" denilmişti.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın söz konusu askeri malzemelerin ve hizmetlerin 'ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda İsrail hükümetine derhal satılmasını gerektiren bir acil durumun' mevcut olduğuna dair Kongre'ye ayrıntılı gerekçeler sunduğu belirtilen açıklamada, Silah İhracatı Kontrol Kanunu'nun 36(b) maddesi gereğince 'Kongre'nin inceleme gerekliliklerinden feragat edildiği' ifade edilmişti.

Açıklamanın devamında, "ABD, İsrail'in güvenliğine kendini adamıştır. İsrail'in güçlü ve hazır bir öz savunma yeteneğini geliştirmesine ve sürdürmesine yardımcı olmak, ABD'nin ulusal çıkarları açısından hayati önem taşımaktadır" denilmişti. (DIŞ HABERLER)