Belçika Başbakanı'ndan Netanyahu'ya 'Gazze' yanıtı: Hâlâ aynı noktadayım

İsrail'in İspanya ve Belçika liderlerinin 'Gazze' açıklamalarına tepki göstermesi üzerine İspanya'daki İsrail Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı, Belçika Başbakanı De Croo açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo'nun Gazze ve Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nda düzenlediği ortak basın toplantısındaki açıklamaları İsrail ile iki Avrupa Birliği (AB) ülkesi arasında gerilime sebep oldu. Belçika Başbakanı De Croo "Hâlâ aynı noktadayım. Daha fazla sivil ölmesin" açıklaması yaparken, İsrail'in İspanya Büyükelçisi bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 

KONUŞMASININ METNİNİ PAYLAŞTI: OKUYUN BAŞBAKAN NETANYAHU

AA'nın aktardığına göre, Belçika Başbakanı De Croo, İsrail'e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yaptığı konuşma nedeniyle İsrail hükümeti tarafından kınanması ve teröre destekle suçlanması üzerine, 'sözlerinin arkasında durduğunu' ifade etti. Netanyahu'ya sosyal medyadan yanıt veren De Croo, Refah Sınır Kapısı'nda yaptığı konuşmanın metnini paylaşarak, "Gazze hakkında Refah Sınır Kapısı'nda söylediğim sözlerimi okuyun Başbakan Netanyahu. Hâlâ aynı noktadayım. Daha fazla sivil ölmesin" dedi.

Başbakan De Croo, Refah Sınır Kapısı'ndaki açıklamasında, İsrail'in uluslararası insancıl hukuka uygun davranması gerektiğini belirterek, "Sivillerin öldürülmesinin artık durması gerekiyor. Çok fazla insan öldü. Gazze'nin yok edilmesi kabul edilemez. Bir toplumun yok edilmesini kabul edemeyiz" ifadelerini kullanmıştı. "Batı Şeria'daki yerleşimci şiddetini ve masum insanların öldürülmesini durdurmalıyız" diye konuşan De Croo, barış görüşmelerinin yeniden başlatılması gerektiğini vurgulamıştı.

İspanya Başbakanı Sanchez de "Uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği'nin (AB) artık Filistin devletini tanımasının zamanı geldi. Bunu AB ile birlikte yapmalıyız. Ancak AB Filistin devletini tanımazsa İspanya kendi kararını alacaktır" değerlendirmesini yapmıştı. İki liderin açıklamalarına İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Eli Cohen tepki göstermiş, ilerleyen saatlerde Belçika ve İspanya'nın İsrail'deki büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak kınama mesajı iletilmişti.

İSPANYA: KABUL EDİLEMEZ VE ASILSIZ SUÇLAMALAR

Bu gelişmelerin ardından İspanya da bugün İsrail'in Madrid Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak Netanyahu'nun suçlamaları hakkında izahat istedi. Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, basına yaptığı açıklamada, İsrail'in Sanchez ve De Croo'ya yönelik açıklamalarını, 'kabul edilemez ve asılsız suçlamalar' olarak nitelendirdi. Albares, "Bu suçlamaları kategorik olarak reddediyoruz. Yersiz ve kabul edilemez bu ifadelere, İspanya zamanında cevap verecektir. Gerek şu anda AB dönem başkanı olan Pedro Sanchez'i gerekse 1 Ocak'ta bu görevi teslim alacak De Croo'yu etkileyen, çok ciddi suçlamalar yapılmıştır" dedi.

'SAĞLAM BİR BARIŞ KÖPRÜSÜ KURMANIN YOLLARI ARANDI'

İspanya'nın İsrail-Hamas çatışmalarındaki tutumunun net olduğunu vurgulayan Albares, terörizmi kınadıklarını, tüm İsrailli mağdurlarla dayanışma içinde olduklarını gösterdiklerini, rehinelerin tamamının serbest bırakılmasını istediklerini belirterek şunları kaydetti:

"Başbakan Sanchez terörist saldırıyı kınamakta tereddüt etmemiştir. Hamas'ın terörist bir örgüt olduğunu ve Filistin halkını temsil etmediğini ifade etmiştir. Sanchez, Filistin devletinin mevcudiyetini, İsrail ile güvenlik içinde ve ileriye dönük birlikte yaşamayı garanti eden, sağlam bir barış köprüsü kurmanın yollarını aramıştır. İsrail'in açıklamaları bununla bağdaşmıyor." (DIŞ HABERLER)