İspanya ve Belçika'nın 'Gazze' tepkisine İsrail'den kınama: Elçiler bakanlığa çağrıldı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Belçika Başbakanı Alexander De Croo'nun İsrail'in Gazze saldırılarını eleştirmesinin ardından, elçiler Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Gazze saldırılarını eleştirisine tepki gösterdi. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, De Croo ile Sanchez'in ifadelerinin 'kınandığı' belirtildi. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise, iki liderin açıklamarı nedeniyle İsrail'de görevli büyükelçilerin bakanlığa çağrıldığı kınama mesajının iletildiği aktarıldı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de İspanya ve Belçika başbakanlarını 'teröre destek vermekle' suçladı. Cohen, İsrail'in Gazze'de 'uluslararası hukuka riayet ettiğini' savundu. 

SANCHEZ, 'KENDİ KARARIMIZI ALACAĞIZ' DEMİŞTİ

Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve İspanya Başbakanı Sanchez, bugün Mısır'da temaslarsa bulunmuştu. Mısır'da basına açıklamalarda bulunan Sanchez, İspanya'nın kısa zamanda Filistin devletini tanıyacağının işaretini vermiş ve şöyle konuşmuştu: "Uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği'nin artık Filistin devletini tanımasının zamanı geldi. Buna değer ve önemli olan bir şey. Bunu AB ile birlikte yapmalıyız ama AB, Filistin devletini tanımazsa İspanya kendi kararını alacaktır."

Sanchez, Mısır'da Refah Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamada, "AB, Filistin devletini tanımazsa İspanya kendi kararını alacaktır" demişti. Sanchez, Kudüs'te ayrı ayrı görüştüğü İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu'ya "İsrail'in kendini savunma hakkının, aralarında binlerce çocuğun da olduğu Gazze'deki masum sivillerin öldürülmesini içermediğini" söylemişti.

Belçika Başbakanı De Croo da İsrail'i ziyaretinde Netanyahu ile görüşmesi sonrası 10 bin kişinin daha ölmesini istemediklerini vurgulayarak "İsrail'in sivil kayıpları önlemek için daha fazlasını yapması lazım" açıklamasında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)