Belarus'tan zorla indirilen uçak için Hamas iddiası

Belarus hükümeti, bir yolcu uçağının zorla indirilip yolcular arasındaki muhalif gazetecinin gözaltına alınmasına Hamas gerekçesi getirdi. Hamas'ın, Minsk yönetimine e-mail attığı öne sürüldü..

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus hükümeti, Atina-Vilnius seferini yapan yolcu uçağının Minsk'e indirilip muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in gözaltına alınması hakkında yeni bir açıklama yaptı. Belarus Ulaştırma Bakanı Artem Sikorski, Hamas'ın uçağa bomba yerleştirdiğini öne sürdü.

Sikorski, Hamas'tan e-posta ile bir mesaj aldıklarını ve örgütün, 'AB'nin İsrail'i Gazze'deki ihtilaf nedeniyle kınamaması halinde uçaktaki bombayı üzerinde patlatmakla' tehdit ettiğini öne sürdü. Belaruslu bakan, mesajda "Biz Hamas'ın askerleri, İsrail'in Gazze'yi bombalamaya son vermesini istiyoruz. AB'nin İsrail'e desteğini kesmesini istiyoruz. Eğer taleplerimiz karşılanmazsa, Ryanair uçağında bulunan bomba infilak edecektir" yazdığını iddia etti. 

İrlanda merkezli havayolu firması Ryanair'a ait olan FR4978 sefer sayılı uçak, Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Litvanya'nın başkenti Vilnius'a gitmekteyken, 'bomba ihbarı' gerekçesiyle Minsk'e zorunlu iniş yaptı. Belarus medyası, uçağa rotasının değiştirilmesi sırasında bir MiG-19 savaş jetinin eşlik ettiğini yazdı. Muhalif gazeteci Roman Protaseviç gözaltına alınırken, uakta yapılan aramada herhangi bir patlayıcıya rastlanmadı. Uçak, yedi saat gecikmeli olarak Vilnius'a indi. 

Ryanair uçağının rotası, Litvanya sınırını geçmeden hemen önce değiştirilmişti.
Ryanair'a ait uçağın rotası, Litvanya sınırını geçmek üzereyken değiştirilmişti. (Fotoğraf: Flightradar24)

Olayın ardından Avrupa ülkeleri ve ABD'den Belarus'a sert tepkiler gelirken, birçok havayolunun gelecekte Belarus hava sahasını kullanmaktan kaçınmayı planladığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)